Четирите водещи партии в Турция заклеймиха опита за преврат

OFFNews 16 юли 2016 в 19:47 5458 3

Снимка wikimedia

Четирите водещи политически партии в Турция заклеймиха в съвместна декларация днес опита за преврат срещу правителството.

Агенция Ройтерс отбелязва, че декларацията е рядък пример за обединение на обичайно разединената турска политическа сцена.

Декларацията на управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозиционните - Народнорепубликанска партия, Партия на националистическото действие и прокюрдската Демократична партия на народите, беше прочетенa от председателя на парламента Исмаил Кахраман.

Българската редакция на държавното проправителствено радио TRT разпространи и пълен превод на документа:

„Ние, ПСР, РНП, ПНД и ДПН осъждаме опита за преврат срещу Великото национално събрание на Турция (ВНСТ), което се явява ръководител на победоносната национално-освободителна война и изразява народната воля, срещу държавата и турския народ.

Турският народ се опълчи на превратаджиите и възпрепятства кървавия опит за държавен преврат, проявявайки огромна себеотдайност и смелост, с което заслужава всички похвали. Ние никога няма да забравим героите, отдали живота си в името на свободата и демокрацията на турския народ. ВНСТ, продължавайки своята работа под бомбите, още веднъж доказа своята смелост и прояви своята решителна и твърда позиция срещу военната хунта. Тази решителност, проявена от ВНСТ и депутатите, е много ценна. Всеки трябва да знае, че ръцете, протегнати към ВНСТ и народната воля, ще останат изправени пред смелостта и несъкрушимостта му.

ВНСТ ще продължи да е отражение на несъкрушимата вяра в народната воля. Историята ще запише със златни букви по страниците си тази обща съпротива на депутатите и на ВНСТ срещу военния преврат.

ВНСТ ще накаже по най-строг начин всички, които насочиха оръжие срещу народната воля и демокрацията. Тази обща воля и решителност ще укрепят още повече народната воля и турския народ.

Съвместната ни декларация е доказателство за това, че вече нищо в Турция няма да бъде както преди.

Турският народ трябва да бъде спокоен и уверен, тъй като бъдещето му е в здрави ръце.

Отправяме към народа призив да не надхвърля в реакцията си границите на демократичните норми и да избягва актовете на насилие. Прекланяме се с почит пред загиналите. Благодарим на всички страни, които ни изпратиха послания, в които изразиха подкрепата си за демокрацията и свободата в Турция.“

Тази вечер пред Меджлиса в Анкара са се събрали хиляди граждани на митинг, който осъжда опита за преврат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

3

кикимора

16.07 2016 в 22:15

'.. национално събрание на Турция (ВНСТ), което се явява ръководител на победоносната национално-освободителна война..'

това за рамисъл на комшиите

12339

2

Кочо Кочев

16.07 2016 в 21:48

четерите партии всъщност са една ама трябва да има някаква фиктивна демокрация