"Файненшъл таймс": Русия подкрепя унгарски неонацисти

ОFFNews 28 ноември 2016 в 13:23 4063 15

Унгарското разузнаване е разкрило, че местната неонацистка групировка "Национален фронт" получава подкрепа и обучение от Русия, предава "Файненшъл таймс". 

Според изданието въпреки че слухове за руска подкрепа за крайнодесните се разпространяват от дълго време, наскоро наяве са излезли нови доказателства, потвърждаващи тезата за намесата на Москва и опитите за "култивиране" на крайнодесни екстремисти. 

Службите за сигурност за стигнали до доказателствата в хода на акция след убийството на полицай от лидера на "Национален фронт", позната със акронима МНА, Ищван Дьоркош през октомври. Последвалите обиски на девет жилища миналата седмица разкриха богат арсенал от оръжия с неясен произход.

От унгарските служби за сигурност потвърждават, че членове на групировката открито тренират с руски дипломати и мъже, облечени в униформи на руски военни от разузнаването. Имейли между лидерите на "Национален фронт", попадали в унгарските медии, разкриват стратегия за осигуряване на финансиране от Русия, пише изданието. Самият Дьоркош е стартирал форум за дезинформация за войната в Украйна с руски домейн.

Унгарската групировка е привлечена от руското разузнаване заради антизападната и антиглобализационна идеология на Москва и несигурните очаквания за финасиране, твърди започнат с връзките между Русия и крайнодесните. 

"Интересите на Русия за култивиране на групировки като МНА се вписват в по-широката схема да привлича екстремистки елементи като дългосрочни активи", твърди журналистът Андрас Дезсо. По думите му не става въпрос за класически шпионаж, а манипулация на пресата, обществото и политическата система в Унгария.  "Руснаците използват напълно различни оръжия, за да създадат алтернативна реалност. Искат да дезориентират хората, да ги накарат да се почувстват застрашени", казва журналистът, занимаващ се с крайнодесните групировки в страната. 

Според бившия премиер Ференц Дюрчан в Унгария необезпокоявано действат руски шпиони, превръщайки Будапеща в "Малката Москва".

Раздразнението им е споделено и от някои хора в службите са сигурност, пише "Файненшъл таймс". Според двама, запознати с международното напрежение, за руската подкрепа за екстремистите се знае от години, но силните връзки между Москва и правителството и страха от икономически санкции в отговор. Тези връзки се изразяват на тежка зависимост от руския газ и 10 млрд. евро, финансиране от Кремъл за два руския ядрени реактора, най-голямата инвестиция в Унгария от години. 

Унгарският президент Виктор Орбан е в добри отношения с руския си колега Владимир Путин, силен противник е на наложените на санкциите от ЕС и твърди, че сътрудничеството с Москва е ключово са унгарските национални интереси, припомня изданието.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

15

ovgun

30.11 2016 в 01:27

Обичайно следствие от антируската пропаганда и студена война, след студената война. Когато Русия беше повалена след промените антируската пропаганда и настъпление не спряха. За да оправдаят влиянието си САЩ постигнаха целта си - да разделят Европа и Русия. В Украйна използваха и неонацисти и дори знамето на Ислямска държава се развя за кратко след като Аштън раздаваше сандвичи. И сега виждаме Русия как брутално копира същите грозни методи и пропагандата постигна пословични размери. САЩ постигнаха целта си.

63994

9

Red or Dead

28.11 2016 в 20:56

И аз се надявам САМО на народно възмездие, защото в България друго.....НЯМА, апропо знаеш ли какво е.....диктатор-Човек който пречи на.......“елита“ да краде;)

И понеже не виждам къде, реших да дам още един пример защо РОССИЯ е ВЕЛИКА.........и затова там не “виреят“....“А за Р“....руски хелзински комитет(малиии..само как звучи:)))

https://goo.gl/WtqfGN

63994

7

Red or Dead

28.11 2016 в 20:12

Професоре, НАПЪЛНО съм съгласен с всички неща които си изброил.....точно, ясно..конкретно,НО си пропуснал, че всичко това се отнася за около 98% от българите......защото има една клика, за които сегашното статукво е манна небесна....получават солидни суми(знаеш как и откъде) за да бълват и манипулират ежедневно лъжи и прехвърляне на проблемите от болната на здравата глава...дори и тук има инфантили които се интересуват ЕДИНСТВЕНО от собственото си благополучие......само ще дам един пример....спомняш ли си какво се случи с “Южен поток“....един проект който щеше(надявам се това минало време да изчезне)да окаже огромен икономически ефект в/у икономиката(която на практика липсва)....естествено в положителен аспект,НО олигофренията.....засега победи.......