Наказателната лихва по кредитите се свива до 1%

OFFNews 07 март 2014 в 07:31 3224 3

Ограничаването на наказателната лихва до 1 процент и премахването ѝ при предсрочно погасяване на жилищни и ипотечни кредити след първата година - това предвиждат промените в Закона за потребителския кредит, които са в дневния ред на депутатите.

С промените в Закона за потребителския кредит се дава възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът става по-скъп. Отпадат таксите за разглеждането на молбите за получаване на кредит, за усвояване и управление на кредита.

Депутатите ще гласуват на първо четене и Закона за Сметната палата, внесен от БСП и ДПС. С него Сметната палата ще бъде вече колегия от девет души - председател и осем членове. Те ще се избират и освобождават от Народното събрание за срок от седем години. Председателят не може да бъде преизбиран.

По време на вчерашните дебати ГЕРБ обяви, че законът е политическа поръчка за превръщането на Сметната палата в инструмент за рекет. Според управляващото мнозинство връщането към колективния модел ще бъде гаранция срещу партийния натиск върху палатата.

Очаква се в днешното заседание на парламента да бъде включена извънредна точка за избора на новата Централна избирателна комисия. Според новоприетия Изборен кодекс ЦИК трябва да бъде съставена най-късно на 21 март. Вчера правната комисия на парламента реши, че неправителствените организации ще могат да номинират кандидати до идния вторник. Срокът за партиите е до четвъртък, а публичното им изслушване е насрочено за 17 март. Това решение трябва да бъде одобрено в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!