Испанските сепаратисти осъдени на затвор, Пучдемон с нова европейска заповед за арест

OffNews 14 октомври 2019 в 19:00 1849 0

Снимка elpais.com

Върховният съд на Испания осъди девет каталонски сепаратистки лидери на затвор между 9 и 13 години  за подстрекателство и подбуждане, както и заради тяхната роля в референдума за независимост през 2017 година, съобщи Би Би Си /BBC/.

Други трима обвиняеми бяха признати за виновни за неподчинение, но те няма да изтърпяват присъдите си в затвора, а ще плащат глоби.

Всички 12 политици и активисти на движението отрекоха обвиненията на съда.

Заповед за арест беше издадена и на бившия президент на Каталония Карлес Пучдемон, който обаче живее извън страната. Той също е обвинен в подбуждане и злоупотреба с публични данни, като за това получи 13 години лишаване от свобода. Самият Пучдемон не остана безмълвен и заяви, че сепаратистите ще се върнат по-силни.

Присъдите провокираха протест и безредици, привържениците на независимостта на каталонците тръгнаха към Барселона с цел да блокират улиците, както и достъпа до метростанциите. Сблъсъци на демонстранти и полицаи е имало и на летището в Барселона, където временно бяха прекратени полетите.

Голяма част от осъдените са заемали видни позиции в правителството и парламента на Каталония, сред тях има и влиятелни активисти.

В продължение на 4 месеца обвиняемите бяха изслушвани в съдебна зала. Пред съда в Мадрид те заявиха, че са жертви на несправедливост в процес, изграден на базата на „фалшиви“ обвинения. 

Какво стои зад противоречието с Каталония?

Каталонските националисти отдавна поддържат тезата, че техният регион, който има сериозна история, датираща почти 1 000 години, не иска да поддържа финансово по-бедните части на Испания, а данъците, които трябва да плащат, се контролират от Мадрид.

В богатия регион живеят около 7,5 милиона души, които притежават собствен език, парламент, знаме и химн.

През септември походът в Барселона в подкрепа на независимостта на Каталония от Испания привлече тълпи от около 600 000 души. Така бе отбелязан един от най-ниските резултати за посещаемост в 8-годишната история на протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови