Издирваният от Испания Пучдемон става евродепутат

OFFNews 27 май 2019 в 13:49 2639 0

Карлес Пучдемон

Снимка skynews

Бившият председател на правителството в Каталония Карлес Пучдемон и екс-заместникът му Ориол Жункерас спечелиха места в новия Европейски парламент, съобщава испанският El Pais.

Все още обаче не е ясно дали двамата политици ще могат действително да заемат своите места, тъй като те са обекти на съдебно разследване в Испания. Пучдемон в момента се намира в Белгия, където избяга от испанското правосъдие след референдума за независимост на Каталония, признат от Мадрид за незаконен. За да заеме мястото си в Европарламента, той ще трябва първо да се яви в Мадрид.

Жункерас е задържан под стража в Испания с обвинението за подготовката и провеждането на нелегитимния референдум от 2017 г. за статута на Каталония. Адвокатът на Пучдемон Гонсало Бойе казва пред El Pais, че подзащитният му политик смята да присъства на церемониалната сесия на 2 юли в Страсбург, независимо от всички обстоятелства. Но не е уточнил как точно планира да направи това.

Пучдемон избяга в Белгия скоро след отстраняването на ръководителя на женералитета в края на октомври 2017 г. В Испания срещу него и редица поддръжници бяха повдигнати обвинения в сепаратизъм, подстрекателство към метеж и финансови машинации след референдума за независимост на Каталония. Ако се завърне в страната, той може да бъде задържан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!