Европарламентът решава дали да има лятно и зимно часово време

Георги Савчев 03 февруари 2018 в 08:16 8881 2

Снимка pixabay

Евродепутатите вероятно ще призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.

Това ще се случи на дебата в четвъртък сутринта (8 февруари) по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Резолюцията ще се гласува към 13 ч. българско време.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения относно последиците за здравето от смяната на времето, резолюция на комисията по транспорта на Европарламента призовава ЕК да я премахне.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим дори и ако смяната на времето се премахне.

Съгласно директивата, във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време започва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Биси

04.02 2018 в 11:17

Слава Богу че темата най-после изплува. Много се надявам
да премахнат тази глупава практика с часовата смяна
два пъти в годината. Дано!