Европа финансира войната на Путин в Украйна с 200 хиляди евро в минута

Финландски проект брои постъпленията от горива за ЕС с калкулатор в реално време

Красимир Крумов 28 април 2022 в 15:31 6996 5

Снимка OFFNews / CREA

Изкопаеми горива за 46,6 милиарда евро е продала Русия на страните от Европейския съюз от началото на войната в Украйна на 24 февруари т. г. досега, сочат данните на базирания във Финландия Център за изследвания на енергията и чистата вода (CREA). На практика от началото на военните действия въпреки разговорите за възможно налагане на ембарго върху енергийни източници приходите на Русия от продажбата им се е удвоила.

Интерактивен брояч на сайта на центъра показва разбивка на горивата по видове. За нефт Европа е похарчила почти 19 милиарда евро, за газ - 26,9 млрд., за въглища - 757 милиона. Общо износът на енергийни носители от Русия, включително за трети страни извън ЕС от 24 февруари насам е достигнал 63 милиарда евро.

Най-големите „спонсори“ на войната са Германия (9,1 млрд. евро), Италия (6,9 млрд. евро), Китай (6,7 млрд. евро), Холандия (5,6 млрд. евро), Турция (4,1 млрд. евро) и Франция (3,8 млрд. евро).

Анализ на CREA посочва, че износът на изкопаеми горива е ключов фактор за военното укрепване на Русия и бруталната агресия срещу Украйна. Центърът е изработил руски енергиен експортен тракер с мониторинг в реално време, за да се изяснят подробностите за износ на енергия от страната и промените, настъпили след нахлуването в Украйна. CREA проследява подробно движенията на корабите и потоците по газовите тръби.

Целта на проекта е да бъдат информирани политици, медии и други заинтересовани страни за купувачите и огромното количество пари, течащи към Русия при продажбите на нейните изкопаеми горива. Давайки повече прозрачност по темата, ние ангажираме всички заинтересовани страни да настояват за действия, които биха блокирали финансовите потоци, осигуряващи руската военна кампания възможно най-скоро, казват от CREA.

CREA насърчава всички правителства и корпоративни купувачи на руски изкопаеми горива да прекратят всякакви покупки, за да се засили ефектът от санкциите и да се помогне за прекратяване на войната и престъпленията срещу човечеството, извършени от руските военни; да бъдат прекратени продажбите на руски изкопаеми горива към трети страни. Ако пълната забрана не е възможна или има нужда от преходен период, да бъдат въведени мита върху вноса от Русия. Високите тарифи биха насърчили купувачите да не купуват от Русия тогава, когато това е възможно.

Бележка на OFFNews: За времето на написването на този текст Русия е получила от Европа 3.43 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

29.04 2022 в 15:09

Това е заварено положение и бързо ще се промени. Приходите на Путлер вече постепенно намаляват. А и далеч не всички пари отиват директно за армията.

305

4

Katz

28.04 2022 в 19:17

Войната си е война, ама сиренето е с пари... На плебса ни се пробутват розовки драматургии и прочувствени алабализми, но на високо ниво, интересА клати феса и бизнесът си върви. Който си мисли, че някоя брюкселска зелка, кравар или ватник са умрели за нашите интереси, е пълен ретард.

800

2

Тризъбец

28.04 2022 в 15:49

Всичко омръзва, парите - никога! Omnis distaedere pecunia nunquam! ... ми се струва в ...Поворо́та !

10298

1

AntiZ

28.04 2022 в 15:41

Лееекичко преувеличено ми се вижда: 200 000 на минута прави 288 мил. на ден. На месец излиза 8.64 млрд. Ако това е цифрата на месец, се извинявам но ми се струва, че е далеч по-малка.
 
X

Подкастът на OFFNews