Ексклузивно Извънредно: 264 бойци са изведени от Азовстал (обновена)

ЕСПЧ иска незабавно освобождаване на Навални

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2021 в 19:41 1288 0

Снимка архив

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска от Русия незабавно да освободи опозиционния лидер Алексей Навални, когото руският съд изпрати в колония заради нарушаване на условията на изпитателния срок по делото "Ив Роше". Това стана ясно от решение на съда, публикувано на официалната страница на политика. 

Руското министерство на правосъдието нарече това искане „съзнателно невъзможно“.

„Първо, това е ясна и груба намеса в дейността на съдебната власт на суверенна държава. На второ място, това изискване е неоснователно и незаконосъобразно, тъй като не съдържа индикация за нито един факт или върховенство на закона, който би позволил на съда да вземе такова решение", заяви министърът на правосъдието Константин Чуйченко, цитиран от РИА. 

ЕСПЧ обоснова исканията си с процедурно правило 39, което разрешава на съда да изисква от страните в производството прилагането на временни мерки, необходими за адекватно разглеждане на жалбата.

От решението, постановено от институцията, става ясно още, че искането за освобождаване на Навални обхваща най-малко периода, необходим на съда в Страсбург да разгледа жалбата на политика за действията и решенията на руския съд.

На 2 февруари Симоновският районен съд в Москва отмени условната присъда на Навални по делото „Ив Роше“ и я замени с ефективна. Той беше осъден на 3 години и половина лишаване от свобода. 

Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) твърди, че критикът на Кремъл е нарушил правилата на условната си присъда многократно, след като не се е явявал за подписка по време на възстановяването си в Германия, след като беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок.

 

От документа става ясно още, че  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови