Съдът отложи делото срещу Навални за дата, в която има друго дело

OFFNews 16 февруари 2021 в 13:33 1407 0

Снимка AP/БTA

Навални в "аквариума" в съда

Решението на съда по делото за клевета срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални ще бъде оповестено на 20 февруари, обяви съдия Вера Акимова на днешното съдебно заседание. В същия ден Навални трябва да се яви по другото дело, по което прокуратурата иска да му бъде заменена условната присъда с ефективна. Според пресс-секретаря на московския съд Уляна Солопова, цитирана от руската служба на BBC, между двете събитията има четири часа.

Държавният обвинител по делото срещу руския опозиционер Алексей Навални, обвинен в клевета спрямо ветеран от Великата отечествена война, поиска за подсъдимия глоба от 950 000 рубли (около 10 600 евро). Навални е обвинен в разпространение на "лъжлива" и "обидна" информация за ветерана Игнат Артеменко. Ветеранът се появи в предизборен клип за референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин. Навални нарече участниците в този клип "позор за нацията" и "предатели".

Фролова заяви в пледоарията си, че Навални умишлено е искал да дискредитира победата на СССР във Великата отечествена война.

Навални и защитата му обърнаха внимание, че в делото са допуснати като доказателства фалшиви документи. “Артеменко не е се подписвал по нищо. По-точно се е подписал веднъж, а всички останали документи явно и небрежно са подписани от други хора”, заяви Навални. Той обвини и внука на Артеменко, който е основен свидетел по делото и чест гост в телевизионни предавания, че търгува с дядо си. Като доказателство Навални каза, че внукът има месечен доход от 3000 рубли (66 лв.), а съпругата му 1900 рубли. “Той си купува кабриолет, той си купува Mercedes GL-450. Аз имам много по-голям доход, но не мога да си позволя такива автомобили”, каза Навални.

Алексей Навални и адвокатите му обърнаха внимание по време на съдебното заседание, че дори свидетелят на прокуратурата, която направи лингвистически анализ на думите му, отрече в думите му да има разпространение на сведения и клевета, както твърди прокуратурата, а само оценъчни твърдения, което не е престъпление.

Навални неколкократно заяви по време на това и предишното съдебно заседание, че процесът е фабрикуван и не вярва в правосъдието и си позволи няколко пъти да се пошегува със съдията: 

“Почти месец седя тук и вижте какво ми се случи: нямам сол в килията си. Поръчвам си на лавката, но не ми я носят. Моля жена си, тя поръчва, но пак не ми я носят. А тя поръча и краставички и ми ги донесоха. Но миналия ден се отваря прозорчето на килията и ми предават 3 кг сол. Сега в килията си имам краставички и сол. Не знаете ли, Ваша чест, как да си направя солени краставички?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови