Ескалация в напрежението между САЩ и Иран: Помпейо нарече 'акт на война' удара по петролна рафинерия в Саудитска Арабия

Тръмп обяви, че до 48 часа ще даде подробности за новите сурови санкции срещу Иран

OFFNews 19 септември 2019 в 08:33 3747 1

Нападението срещу петролна рафинерия в Саудитска Арабия е дело на Иран, което държавният секретар на САЩ Майк Помпейо определи като "акт на война". Това е най-острият коментар, дошъл до този момент от администрацията на президента Доналд Тръмп, който пък обяви, че до 48 часа ще оповести подробности за новите, по-сурови санкции на САЩ срещу Иран.

Напрежението между САЩ и Иран ескалира след нападението срещу петролна рафинерия в Саудитска Арабия през почивните дни. Две големи петролни съоръжения на държавната компания Aramco в Саудитска Арабия бяха ударени с дронове през нощта срещу 14 септември. Отговорност за нападението пое подкрепяното от Иран сепаратистко движение на хутите в Йемен. Пред йеменската телевизия, собственост на бунтовниците Al Mashirah, негов говорител заяви, че са атакували находищата с 10 дрона и предупреди, че може да се очакват нови нападения.

Пред репортери днес Тръмп заяви, че вижданията му за Иран не са се променили. Той допълни, че след нападенията срещу саудитски петролни инсталации през почивните дни войната би била краен вариант и че има и други варианти.

Тръмп заяви, че не е против иранският президент Хасан Рохани и делегацията му да участват в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Коментарът му дойде след твърдението на ирански служители, че не са получили необходимите им визи. Според иранската държавна информационна агенция към момента президентът Хасан Рохани и министър Джавад Зариф все още не са получили американски визи за посещение на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза пред репортери, че е в контакт с американските власти за разрешаване на появили се визови проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

1

Socerez

19.09 2019 в 10:10

Колкото и да не понасям Тръмп и екипа му, в този случай Помпео е прав, това е военен акт!