Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

ЕС удължава санкциите за Русия до края на януари 2017 г.

OFFNews 21 юни 2016 в 16:11 2495 4

Страните членки на Европейския съюз се договориха за продължаване на санкциите срещу Русия до края на януари 2017 г. заради ролята ѝ в конфликта в Украйна, съобщи РИА Новости, позовавайки се на представител на ЕС, пожелал анонимност. 

Очаква се решението да бъде одобрено официално в петък, когато се провежда среща на министерско ниво в Люксембург, или на среща на върха в началото на следващата седмица, освен ако в последния момент френският парламент не повдигне възражения. 

ЕС въведе санкции срещу Русия преди повече от две години, след анексирането на Крим, като срокът на санкциите беше удължаван няколко пъти. Русия също отговори със санкции срещу Запада. 

Редица политици ЕС вече поискаха облекчаване на санкциите. Сред тях са германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и италианският премиер Матео Ренци. Преди дни пък френският парламент прие декларация за облекчаване на санкциите. 

За смекчаване на санкциите са се обявили още Унгария, Кипър, Гърция и Словакия. 

Полша и балтийските страни пък са по-предпазливи и настояват за оставане на санкциите до изпълнение на минските договорености за Украйна.

Миналата седмица Съветът на Европа удължи санкциите срещу Русия с 12 месеца - до 23 юни 2017 г. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews