БСП поискаха да паднат санкциите за руски депутати, парламентът не прие

ОFFNews 01 юни 2016 в 10:41 4760 23

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на БСП за насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничество между ЕС и Русия.

Предложението беше отхвърлено с 49 гласа "за", 39 "против" и 39 "въздържал се".

Социалистите искаха парламентът да вземе решение, с което да възложи на премиера и министъра на външните работи да представят пред Европейския съвет и пред  пред Европейския съвет и пред Съвета по външни работи на ЕС предложение за изваждане на всички парламентаристи от европейските санкционните списъци и договаряне на реципрочно действие от руска страна.

От БСП мотивираха предложението си нарастването на терористичните заплахи за ЕС, чийто вдъхновител и основен изпълнител са свързани с "Ислямска държава" хора. Те посочват, че и миграционния натиск има дестабилизиращ ефект за Съюза и България.

Бившият лидер на Столетницата Михаил Миков заяви от парламентарната трибуна, че налагането на санкции срещу руските парламентаристи е било грешка и "все повече хора в света разбират, че това трябва да се промени".

"Санкциите ще падат. Това ще стане поетапно. Това може да бъде първата крачка. Правим тези предложения, защото те ще са от полза и за България и за ЕС. Мълчанието отдясно по темата е показателно", каза депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

Валери Жаблянов пък заяви, че агресивната лексика на президента Росен Плевнелиев срещу Русия е свела  шансовете му да спечели следващ мандат до 10% и именно това е причината той да се откаже да се кандидатира. Той каза още, че българското общество не подкрепя санкциите срещу Русия.

От Атака пък обявиха, че ще подкрепят предложението на социалистите, защото "от две години внасяме предложения, декларации и законопроект, с които искаме да подобрим отношнията с Русия".

"Българският народ традиционно има добро отношение към Русия - защото са ни освободили. Сега обаче в Русия има лошо отношение към нас, смятат ни за предатели. Ако приемем това решение, то ще бъде прието положително от хората в Русия", каза Десислав Чуколов.

В подкрепа на предложението на социалистите се обявиха и депутатите от АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11827

21

Victor Dachev

01.06 2016 в 14:01

Професор Балкански, за това има и избори, да се види каква е преобладаващата народна воля. Ето, на последните примерно една партия обяви че е за излизане от ЕС и НАТО и сближаване с шефовете Ви. Няма нищо лошо в това. Получи подкрепата на 1.5% от използвалите правото си на глас български граждани (с което междувременно доказа че сегашното и присъствие в парламента се дължи на едно много спасително поскъпване на тока при едни избори). Останалите 98.5% явно не мислим точно така и някак си изниква въпроса както си позволявате да представяте заповедите си като едва ли не народна воля и то българска.

11827

20

Victor Dachev

01.06 2016 в 13:56

Доста отчаяни ходове на БСП напоследък. В преследване на тактически цели си унищожиха шансовете за стратегически такива. Нямам преки наблюдения над електората им (просто не познавам никой, който би гласувал за тях при каквито и да е обстоятелства), възможно е вече да са загубили тотално по-младите и надеждите си за дългосрочно бъдеще. При всички положения се държат все едно на всяка цена искат все пак да влязат в следващия парламент va bank пък ако ще това да са им последните мандати.

13056

17

Какавидков

01.06 2016 в 13:06

Че Крим ще се връща, ще се връща. Най-вероятно ще се върне сам за да си отреже руската финансова ютия от врата.
Но ние за Миката не вярваме да го прави за пари. Само попълва колекцията капачки от водка.
Но останалите съветски серсеми пикат газ да пълнят южния паток отбити от путянското виме. Последните издихания на стогодишната бабишкера в стил 'ние пак сме тук' и пак сме си същите. Скоро гражданите ще им сложат огледалото на изборите и после орландовци.

63994

15

Red or Dead

01.06 2016 в 12:23

“““.... трите милиарда от киевския Уили Уонка и сичко ше е шес...“““““““

Поради ОЧЕВАДНА невъзможност да върнат и цент от дълга, сериозно обмислят да се върнат....цялата Крайна в РОССИЯ, обаче есть проблем, РОССИЯ иска Крайна с малка част от живата и сила;)....ако може фащ да си приберат имбецилите дето ги докараха до туй дередже......

63994

14

Red or Dead

01.06 2016 в 12:18

Апропо, чесън, вземи вече разкрий “руската връзка“ ин йор ливе;)
Признат грях....половин грях....нищо свързано с ВЕЛИКА РОССИЯ не може да е.....греховно, вервай ми;)