ЕС, САЩ и Албания осъдиха агресията в Северно Косово. Поне 15 ранени след протести снощи

OFFNews 27 май 2023 в 08:05 2437 0

Снимка Getty Images

Великобритания, Германия, Италия, Франция, Русия и САЩ остро осъдиха действията на косовското правителство срещу сърбите в Северно Косово. Снощи най-малко 15 души са пострадали при сблъсъци, след като полицията наложи със сила албански кметове на Звечан и още две общини със сръбско мнозинство.

Вчера следобед сърбският президент Александър Вучич подписа заповед за повишаване на бойната готовност на частите на сръбската армия до най-високо ниво и им нареди незабавно да се придвижат в посока на административната линия с Косово и Метохия.

"Осъждаме решението на Косово да осигури със сила достъп до общински административни сгради в Северно Косово въпреки нашия призив за сдържаност. Настояваме косовските власти незабавно да направят крачка назад и да предприемат действия за намаляване на напрежението," се изтъква в обща декларация на Великобритания, Германия, Италия, Франция и САЩ. 

Албанският премиер Еди Рама написа коментар в Twitter: 

"Случващото се в Косово помагали на процеса, в който всичките ни добри приятели от Косово и албанците участват, - за нормализацията и взаимното признаване между Косово и Сърбия? Със сигурност не е и докато нашите добри приятели изразяват дъболка загриженост!"

На свой ред американският държавен секретар Антъни Блинкън остро критикува косовското правителство и призова премиера Албин Курти да промени курса. Руското посолство в Сърбия също осъди действията на непризнатите от Москва власти в Косово, предаде БТА.  

В град Звечан органите на реда употребиха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите пред сградата на общината, които се опитваха да попречат на новоизбрания кмет - етнически албанец, да встъпи в длъжност.

Мироопазващата мисия на НАТО засили патрулите си в засегнатия район ,а сръбският президент Александър Вучич повиши бойната готовност на армията по границите на Косово. Снощи десетки хиляди се включиха в голям митинг пред парламента в Белград в подкрепа на Вучич, който заяви:

"Благодаря на всички вас, които дойдохте от Република Сръбска, Черна гора, Северна Македония, Хърватия и всички краища на бивша Югославия. Позволете ми да ви благодаря, че толкова много обичате Сърбия и, въпреки че живеем в отделни държави, Сърбия винаги ви е майка и ще бъде така. А нашата работа е никога да не забравяме, че сме един народ и че никой няма да може да промени това".

Протестът беше организиран в отговор на протестите срещу управлението на Вучич, които избухнаха след масови убийства, разтърсили страната. Президентът съобщи пред участниците, че тази сутрин ще свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с изострянето на обстановката в Северно Косово.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг