Вучич повиши бойната готовност на армията и нареди на сръбската войска марш към Косово

OFFNews 26 май 2023 в 16:14 11036 5

Военният министър Милош Вучевич съобщи, че заповедта на върховния главнокомандващ е приведена в изпълнение.

Президентът на Сърбия и върховен главнокомандващ на армията Александър Вучич подписа заповед за повишаване на бойната готовност на частите на сръбската армия до най-високо ниво и им нареди незабавно да се придвижат в посока на административната линия с Косово и Метохия, съобщи в петък следобед белградският „Телеграф“.

Според изданието Вучич се е решил на този ход „заради насилието, което специалната полиция на Албин Курти упражнява срещу сръбския народ в Звечан , Зубин Поток и Лепосавич“. Сръбският държавен глава е поискал от НАТО спешно да спре насилието срещу сърбите в Косово.

Минути след съобщението за повишената бойна готовност военният министър Милош Вучевич потвърди, че заповедта на Вучич вече се изпълнява и добави, че ситуацията в Косово е драматична.

„Всичко, за което президентът Вучич предупреждаваше дни и седмици, че Прищина бърза още повече в ескалацията и прилагането на терор срещу сръбската общност, преди всичко в северната част на Косово и Метохия, и привлече вниманието на международната общност и посредниците в диалога между Прищина и Белград, за съжаление се оказа истина“, заяви Вучевич пред TV Pink.

„Някой трябва да разбере, че това, което Албин Курти прави, ни води към червени линии, води ни към пълен колапс на диалога, води ни към ескалация на терена“, каза Вучевич.

Вучевич каза, че Министерството на отбраната, т.е. сръбските въоръжени сили, ще изпълнят заповедта на президента на републиката и ще направят това, което се очаква от сръбските въоръжени сили, за да бъдат там, където е най-трудно да защитават свободата и независимостта на републиката. на Сърбия, свободата на всички нейни граждани, правото на живот, правото на собственост на всички нейни граждани.

Военният министър на Белград обвини властите в Прищина, че искат „да извършат докрай етническото прочистване, преди всичко на компактната сръбска общност“ в северната част на Косово

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

6

edin slep

27.05 2023 в 02:36

Преди двадесетина години имаха подобни планове, тогава Рашистан се опита да им помогне, ама нямаше коридор. Сега Путлер е зает с Украйна, но и да не бе - пак няма от къде да дойде помощ. На какво разчитат?

865

5

Constanza

26.05 2023 в 23:44

Така си отрязват задълго, ако не и завинаги, пътя към ЕС.

1005

4

Диоген

26.05 2023 в 17:57

и този се взе за путин..

11300

2

yoghurt

26.05 2023 в 16:35

Марширувайки към Косово казва -"Трябва да спрем агресията" ... нали...

10298

1

AntiZ

26.05 2023 в 16:34

Третият балкански рашистки глист след нашия и тоя на Хърватия. Кога ли ще го видим с една глава по-нисък?
 
X

Да помогнем на украинските деца!