ЕС подкрепи Франция срещу САЩ за сделката с подводниците

Мая Младенова 21 септември 2021 в 10:30 2147 1

Снимка БТА

Жозеп Борел

Външните министри от ЕС подкрепиха Франция по време на среща в Ню Йорк, на която в понеделник бе дискутиран новият военен тихоокеански съюз между САЩ, Великобритания и Австралия (AUKUS) и пропадането на сделка за 40 милиарда долара за нови подводници, поръчани от Австралия на Франция.

След срещата върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел заяви, че са нужни "повече сътрудничество, повече координация и по-малко фрагментиране", за да има стабилно в Индийско-Тихоокеанския регион, където Китай става водеща сила, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Австралия обяви, че анулира сделката за подводниците и вместо да ги поръча на от Франция, ще построи други осем ядрени подводници с американски и британски технологии. 

"Това съобщение определено ни изненада", коментира Борел.

Решението разгневи силно Франция и външният министър на страната Жан-Ив льо Дриан обвини администрацията на американския президент Джо Байдън в продължаване на линията на "едностранчивост, непредсказуемост, бруталност и неуважение към партньора" на неговия предшественик Доналд Тръмп.

В идните дни предстои разговор между президентите Емануел Макрон и Джо Байдън.

Говорителят на Белия дом коментира, че очаква държавният глава да препотвърди в разговора с Макрон ангажиментът на САЩ към един от най-старите им и близки партньори по редица предизвикателства в глобален аспект.

Председателят на европейския съвет Шарл Мишел също подкрепи Франция, като каза, че му е трудно да разбере мотива зад действията на Великобритания, САЩ и Австралия.

"Защо? Защото с новата администрация на Байдън, Америка се завърна. Това бе историческото послание, изпратено от новата администрация и сега ние имаме въпроси. Какво значи Америка се завърна? Америка ли се завърна в Америка или някъде другаде?", коментира Мишел пред репортери в Ню Йорк.

"Ако Китай е основният фокус за Вашингтон, тогава е много странно, че САЩ се обединяват с Великобритания", каза още Шарл Мишел. Според него това решение отслабва трансатлантическия съюз.

По-късно този месец висши представители от ЕС и САЩ трябва да се срещнат в Питсбърг, Пенсилвания, за първото заседание на новосъздадения Съвет за търговия и технологии между САЩ и ЕС, но Мишел заяви, че някои членове на ЕС настояват то да бъде отложено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!