ЕС и НАТО поздравиха Ердоган за изборната победа

OFFNews 29 май 2023 в 06:56 1090 1

Избори в Турция

Снимка Никола Ончев

Реджеп Ердоган победи на първия балотаж за президент в Турция

Ръководителите на ЕС и НАТО поздравиха Реджеп Ердоган за преизбирането му за президент на Турция. Той спечели президентските избори на втори тур в Турция. Председателят на Висшата избирателна комисия обяви резултатите след преброяването на гласовете – 52,14% за Ердоган, срещу 47,86% за опонента му Кемал Кълъчдароглу. 

Очаквам да продължим съвместната работа и подготовката за срещата на върха на алианса през юли, посочва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето поздравление към Ердоган в Туитър. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на отношенията между Анкара и ЕС в следващите години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочва в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че ЕС има стратегически интерес да продължи сътрудничеството и взаимно изгодните отношения с Турция и всички нейни граждани, както и от стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие. ЕС е готов да работи с Турция за напредък в двустранните отношения и стабилност, при спазване на човешките права, върховенството на закона, международното право и в полза на всички наши граждани, се допълва в изявлението.

Фон дер Лайен и Борел отбелязват, че сега се очакват оценките за изборите от наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Съвета на Европа. 

Кандидатът на опозицията - Кълъчдароглу, не призна изрично победата на съперника си и коментира, че това са били "най-нечестните избори", но увери привържениците си, че продължава борбата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!