ЕС блокира ядрена сделка между Русия и Унгария за 12 млрд. евро

OFFNews 13 март 2015 в 15:57 8065 11

АЕЦ "Пакш"

Европейският съюз блокира ядрена сделка между Русия и Унгария за 12 млрд. евро, което може да влоши отношенията между Брюксел и Москва.

Решението, което все още не е пуснато официално в публичното пространство, е взето на среща миналата седмица, съобщава Financial Times, позовавайки се на хора, присъствали на срещата.

Русия и Унгария се споразумяха миналата година за построяването на два блока с капацитет 1200 мегавата в АЕЦ „Пакш“ край Будапеща. Решението стана обект на критики от страна на опозицията в Унгария. Договорите за двата блока бяха сключени през декември 2014 г., но по сделката текат работи още от началото на миналата година, като „Росатом“ дори отпусна на Унгария заем в размер на 10 млрд. долара.

Подписаният договор показа затоплянето на отношенията между двете държави в момент, когато Путин беше до голяма степен изолиран от останалата част от ЕС заради обвиненията за участие на Москва в конфликта в Украйна.

Унгария, която разчита на Русия за по-голямата част от доставките си на газ, се съгласи руската държавна компания „Росатом“ да построи двата блока на АЕЦ.

Блокирането на сделката е стопира плановете на страната да внася газ основно от Русия. Сега Унгария ще трябва да преговаря за нов газов договор или да търси правата си в съда.

Ако Москва откаже да промени първоначалните договори, това ще бъде краят за този проект, заяви унгарският евродепутат от групата на Зелените Явор Бенедек.

Унгарското правителство отрече договорът с Русия да е блокиран. В същото време обаче информацията беше потвърдена от унгарския еврокомисар Тибор Наврачич.

От Европейската комисия и от „Росатом“ за момента отказват коментар по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!