Ердоган заклейми Израел за ''престъпления срещу човечеството'', Али Хаменей го нарече на иврит "образувание"

20 000 души обаче казаха НЕ на антисемитизма на митинг във Виена

Кристина Минчева 03 ноември 2023 в 17:29 3010 2

Реджеп Ердоган и Али Хаменей

Снимка GettyImages

Президентът на Турция Реджеп Тийп Ердоган и върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей

Турция и Иран отново отправиха нападки към Израел. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заклейми действията на Израел в Ивицата Газа като "престъпления срещу човечеството", а иранският върховен водач аятолах Али Хаменей написа на иврит в социалната мрежа Х (преди Туитър), че "ционисткото образувание лъже", предаде The Times of Israel.

Изказването си турският президент прави по време на среща на върха на ръководената от Турция Организация на тюркските държави в Астана, Казахстан. Там Ердоган заявява още, че в палестинския анклав Ивицата Газа се случва "безпрецедентна човешка трагедия пред очите на целия свят".

„Бомбардирани са болници, училища, джамии, църкви и бежански лагери. Няма концепция, която да обясни тази жестокост. Няма извинение за бруталното убийство на невинни деца, на което сме свидетели от 7 октомври. Честно казано, престъпления срещу човечеството са извършвани в Газа точно 28 дни“, твърди турският президент. 

Турският президент всъщност хвърля вина върху Израел за стореното от "Хамас", чиито терористи извършиха непровокирано нападение над селища в Южен Израел и безогледно убиваха деца, жени, мъже. Изклаха над 1400 души, повечето от които - цивилни. Отвлякоха над 240 души, сред които има и 9-месечно бебе. Част от убийствата са били извършвани по особено жесток начин - включително с изгаряне на живи хора, с обезглавяване.

В отговор Израел обяви война на "Хамас", но в нея не си позволява подобни военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Напротив - седмици наред призоваваше жителите на северните райони на анклава да се евакуират на юг, за да избегнат човешки жертви сред цивилните. Същото послание от няколко дни отправят към град Газа.

В същото време, "Хамас" внушават чрез послания и принуждават чрез миниране и обстрел на единствения път към юга палестинците да останат. Те превръщат болници в свои щабове, разполагат под тях ресурсите си чрез огромната си мрежа от подземни тунели.

Нищо от това не спомена турският президент. Но Ердоган призовава за бързо прекратяване на огъня с хуманитарна цел и казва, че Турция работи върху начини да „гарантира сигурността на всички, независимо дали са мюсюлмани, християни или евреи“, и да постави основите за международна мирна конференция.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей, чиято страна е водещ поддръжник на "Хамас" и други антиизраелски терористични групи, също заклейми Израел.

"Ционисткото образувание ви лъже. Ционисткото образувание е безпомощно и объркано в момента и без американска подкрепа ще бъде парализирано до дни", пише той в социалната мрежа X (преди Туитър).

И докато двамата лидери подкрепиха отново действията на терористичната организация "Хамас" и обвиняват Израел в "престъпление срещу човечеството", снощи около 20 000 души се събраха в австрийската столица Виена на митинг срещу антисемитизма и в подкрепа на освобождаването на най-малко 242-мата израелски заложници, държани в тунелите на "Хамас" в Газа.

Ръководителят на еврейска общност във Виена Оскар Дойч каза, че "всички те показват, че сме за отворено общество, либерална демокрация“.

Няма официално потвърждение от полицията за броя на участниците, но местните медии съобщават, че са се включили хиляди.

Митингът се проведе, след като преди два дни бе запален пожар в еврейската част на централното гробище на Виена и външните стени бяха изрисувани със свастики. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

03.11 2023 в 19:06

Козолюбци от вси страни - съединявайте се! :D

Ердо какво мисли за клането на Хамас и за действията си спрямо ПКК?

318

1

Valioka

03.11 2023 в 18:57

Кое всъщност обединява разнообразните и противоречеви до неприемственост ислямски клонове и държави? Отговорът е ясен - ОМРАЗАТА!
 
X

Да помогнем на украинските деца!