Ексклузивно Мерките на кабинета: Вдигат пенсиите с 20%, отстъпки за горивата, 0% ДДС за хляба за 1 г., 9% - за парното

Ердоган: Турция ще ликвидира заплахата от Ислямска държава за себе си, другите страни сами да му мислят

Страна и народ с лозунга „Свобода или смърт“ нямат поражения в историята си, икономическите санкции няма да ни спрат, посочи турският президент

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2019 в 15:02 15005 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

„Ей, вие от Запада и от Арабската лига, колко бежанци приехте в страните си“, провикна се турският президент Реджеп Ердоган в речта си пред парламентарната група на партията си днес, цитиран от Анадолската агенция.

„Анкара е готова да ликвидира заплахата от ДАЕШ /Ислямска държава/ по отношение на своята територия. Колкото до заплахата за другите страни, то нека за това да мислят чуждестранните политици“, каза той.

Ердоган посочи, че нито един чужд политик не е изразил съболезнования пред Анкара заради гибелта на 20 жители на крайграничните райони след ракетно-минометните обстрели от Сирия и не е пожелал бързо оздравяване на 170 ранени. „Ние това ще го отчетем и повече никога няма да им вярваме. Такива чуждестранни партньори не са надеждни“, подчерта той.

Президентът отбеляза, че никой не е очаквал турската армия да успее да навлезе така дълбоко на сирийска територия за кратки срокове. Според него, поддръжниците на терористите са започнали спешно да търсят диалог с Анкара, след като са осъзнали своето поражение.

„В историята на Турция и турския народ никога не е имало поражения. Турция и сега се бори с терористите, както подобава на страна и народ, лозунгът на които „Свобода или смърт!“. Обръщам се към Запада и Лигата на арабските държави, към всички страни, които все още са наясно какво е морал и съвест. Ще дойде и нашето време!“, заяви Ердоган.

Турският лидер подложи на остра критика Лигата на арабските държави, заела тенденциозна позиция по отношение на действията на турската армия в Сирия. „Колко сирийски бежанци приехте вие? Първо изключвате Сирия от Арабската лига, а после, в опит да оскърбите Турция, опитвате да се сближите с Дамаск с нов прием в организацията“, обърна се той към тях от трибуната на партийното заседание.

В коментар за призивите на редица страни от Запада за прекратяване на операцията „Извор на мира“ и за диалог с терористите, президентът заяви: „Турция никога в историята си не е влизала в преговори с терористи. Това не се е случвало и няма да се случи. И ние не търсим посредници за това. Да се договарят с терористи могат онези, които с години са ги ръководили и подкрепяли. Турция няма да тръгне по този път. Заплахата от икономически санкции против Анкара заради операцията „Извор на мира“ няма да повлияят на позицията на Турция“.

Ердоган обяви, че предлага на терористите още днес да свалят оръжията и да напуснат районите, определени за зона на сигурност, и подчерта, че това ще бъде краят на военната операция.

Колкото до възможността да посети САЩ, той посочи, че този въпрос може да бъде обсъден само на базата на анализа на резултатите от визитата на американската делегация в Турция /преговорите са днес, бел.ред./ Според него нападките срещу Анкара в Конгреса на САЩ, срещу турското правителство и лично по негов адрес са пример за неуважение към цялата Република Турция.

Ердоган отчете, че операцията „Извор на мира“ в Сирия продължава успешно според плана, прочистена от терористи е територия от 1 200 кв. км. Според него, още преди началото на сирийската криза Анкара многократно е предупреждавала режима на Башар Асад за необходимостта от преразглеждане на вътрешната политика и отказа от натиск върху местното население.

„За съжаление, нашата позиция не бе взета под внимание. През годините на конфликта в Сирия 12 милиона жители изоставиха домовете си. Половината от тях напуснаха Сирия. От 6-те милиона бежанци в Турция се намират 3, 65 милиона души“, посочи държавният и партиен лидер.

Ердоган определи терористичната организация ДАЕШ /Ислямска държава/ като проект, разгърнал се с финансовата подкрепа на определени страни, които са и преките ръководители на терористите. „Днес тези страни се позиционират като най-ярките противници на ДАЕШ. На Турция обаче й е много добре известна ролята на всяка от тези страни в региона“, заяви той.

Турският лидер отбеляза, че в хода на предишната антитерористична операция „Щит на Ефрат“ Турция е показала истинското лице на терористите от ДАЕШ, заплахата от които е била раздута от определени сили, но не ги назова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови