Енергоатом обяви, че руснаците са отвлекли зам.-шефа на Запорожката АЕЦ по персонала Валерий Мартинюк

OFFNews 11 октомври 2022 в 18:27 2419 2

Това е вторият случай на отвличане на мениджър на ЗАЕЦ

Снимка Getty Images

Това е вторият случай на отвличане на мениджър на ЗАЕЦ

Руските окупатори, в чиито ръце се намира Запорожката АЕЦ са отвлекли заместник-генералния директор на атомната станция Валерий Мартинюк, съобщи украинската компания –оператор на съоръжението „Енергоатом“. Мартинюк отговаря в централата за личния състав.

Според изявление на компанията Мартинюк е отвлечен и държан на неизвестно място, където вероятно е подложен на обичайните методи на изтезания и сплашване.

„По този начин руснаците се опитват да получат отчаяно необходимата им информация за личните досиета на служителите на Запорожката АЕЦ, за да накарат украинския персонал да работи за „Росатом“ възможно най-скоро. Окупаторите буквално прилагат мъчения срещу атомните работници на Запорожката АЕЦ, без да се отказват от най-жестоки издевателства“, отбелязва „Енергоатом“.

„Енергоатом“ се обръща към генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси и цялата световна общност с призив за съдействие за незабавното освобождаване на Мартинюк от плен. След отвличането на генералния директор на Запорожката АЕЦ Игор Мурашов той напусна поста си в централата и на 5 октомври ръководството беше поето от шефа на „Енергоатом“ Пьотр Котин. Той даде изрични указания на членовете на персонала да не се поддават на натиск и да не подписват никакви документи с руснаците, които се опитват да поставят централата под свой контрол. Владимир Путин вече подписа указ, с който „заприходи“ атомната електростанция като актив на Руската федерация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

2

Кой ги измисля тия тъпотии? :))). Смях.

1780

1

Така действат руснаците - като мафиоти, с отвличания, заплахи, терор... Те друг път не знаят. Единственото спасение за света от този вирус е тоталното му заличаване от лицето на земята.
 
X

Да помогнем на украинските деца!