Пак криза със Запорожката АЕЦ: Путин конфискува централата, Киев назначи нов шеф

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2022 в 21:41 5711 2

Запорожка АЕЦ

Снимка Хромадске радио

Запорожка АЕЦ

Оперативното управление и въпросът за подчинението на Запорожката АЕЦ разпалва нова допълнителна криза между Москва и Киев, съобщават медиите в Русия и Украйна. ТАСС обяви, че руският президент Владимир Путин е подписал указ, с който нарежда централата да бъде „заприходена“ като руска федерална собственост. В същото време Киев натовари с прякото управление на АЕЦ-а президентът на държавната украинска компания „НАЕК Енерегоатом“ Пьотр Котин.

В сряда Котин официално обяви, че поема управлението на Запорожката АЕЦ в изявление до екипа на централата. „Обръщам се към вас не само като президент на „Енергоатом“. В съответствие с действащото законодателство, разрешителните и нормативните документи реших да поема отговорностите на генерален директор на Запорожката АЕЦ. Администрацията на станцията е преместена в Киев след отвличането на генералния директор на ЗАЕС Игор Мурашов. Всички по-нататъшни решения за експлоатацията на централата ще се вземат директно в централния офис на „НАЕК Енергоатом“ в Киев.“ - каза Котин.

По думите му всички технически въпроси по експлоатацията на енергоблоковете ще продължат да се решават от техническия персонал след съгласуване с главния офис, а именно от главния инженер Юрий Черничук под прякото ръководство на вицепрезидента и технически директор на „Енергоатом“ Юрий Шейко.

От Международната агенция за атомната енергия обявиха, че отвлеченият на 1 октомври от руснаците генерален директор Игор Мурашов, който след 2 дни в неизвестност беше освободен на 3 октомври, няма да бъде повече генерален директор на ЗАЕЦ. От своя страна новият директор Котин предупреди персонала на централата да не подписва никакви договори и документи с руската страна.

С указа на Путин от сряда обаче се нарежда на правителството на Руската федерация да приеме Запорожката АЕЦ с цялото й имущество и оборудване като руска собственост. Руският президент нарежда на кабинета да създаде отделно федерално държавно предприятие „Запорожка АЕЦ“ за осигуряване на сигурността на обекта и дейността на централата до 2028 година. Експлоатацията на ЗАЕЦ се възлага на новата компания „Запорожка АЕЦ“. С президентския указ всички разрешения за функционирането на атомна централа, издадени преди 30 септември продължават да действат до издаването на нови, в съответствие с руското законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8833

2

order4

06.10 2022 в 06:45

Ами така ша биде... лека полека та до Киев, че и оттатъче ще стане руско... а можеше о време бел байряк и по малко загуби да има, ама да угодят на байалцхаймер и ще се бият до последния украинец!!!

-1280

1

Jingibi

05.10 2022 в 22:13

Бахти шибаните крадливи ОРКИ.
Тези КОПЕЛДАЦИ трябва да бъдат изолирани тотално от целия свят!
Нека се изядат сами в кочината си.
Скапани блядове и рашисти.
Тъпи КОПЕЛЕТА и пияндета.