EMA защити ваксината на Астра Зенека, докато разследва сигналите

OFFNews 16 март 2021 в 15:59 2897 0

Лекарственият регулатор на ЕС - агенцията ЕМА (European Medicine Agency) - защити прилагането на ваксината на "Астра Зенека", посочвайки, че ползите от нея са по-високи от рисковете. В четвъртък, на извънредно заседание, комисията по безопасност на лекарствата ще обсъди дали да излезе с допълнителни препоръки за тази ваксина, стана ясно от пресконференция на изпълнителния директор на ЕМА Емър Кук.

Кук обяви, че агенцията в спешен порядък разглежда данните за сигурността на продукта.

Няколко европейски държави, сред които и България, спряха в последната седмица прилагането на ваксината на "Астра Зенека". Това стана след сигнали от няколко страни за починали след ваксинацията пациенти с тромбоза. В България бе докладван случай на починалата 57-годишна жена в Пловдив, чието състояние се влошава рязко часове след ваксината и издъхва в дома си преди пристигане на линейка. Жената е била с няколко придружаващи заболявания.

“Такава ситуация не е неочаквана, когато се ваксинират милиони хора", заяви Емър Кук по повод сигналите за пациенти, починали от тромбоза след ваксина. ЕМА разследва докладваните случаи. "Няма индикации, че ваксинацията е причина за тези състояния", каза Кук.

Комисията по безопасност на ЕМА се събира по спешност в четвъртък да реши дали да излезе с допълнителни препоръки. Ръководителят на агенцията не каза какви биха могли да бъдат те, но спомена допълнително предупреждение за продукта или по-радикални действия, "ако има проблем, който не може да бъде разрешен".

Изпълнителният директор на лекарствения регулатор на ЕС заяви още, че е нужно време, за да се оцени внимателно всеки случай и да се излезе със заключение, основаващо се на научния подход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови