Експерт: Терористите са воювали в Афганистан, Ирак или Сирия

OFFNews 08 януари 2015 в 09:04 2331 7

Терористичният акт във Франция е много добре изпълнен, много добре замислен, на базата на много информация. Изпълнителите са много добре подготвени, много добре са разузнали ситуацията. Те имат боен опит, те са воювали някъде - те стрелят от хълбок, без да се прицелват и вероятно са имали няколко различни оръжия, а не само автомати "Калашников". Не е изключено да са носили и с бронежилетки, което говори и за организация. Подготвени са в някоя гореща точка - или в Афганистан, или в Ирак, или в Сирия.

Това заяви експертът по тероризъм Славчо Велков в интервю за bTV тази сутрин.

Той бе категоричен, че терористичната атака срещу "Шарли Ебдо" не е срещу свободата на словото, а срещу Франция.

"Това не е акт срещу свободното слово, а срещу политиката на Франция срещу глобалния тероризъм", заяви Велков и припомни, че Франция дава най-големия контингент в Сирия - над 1000 човека.

Според него следите на организацията сочат към "Ислямска държава" и напомни, че един от сайтовете й е нарекъл атентаторите "нашите лъвове" и е показал снимки на убитите карикатуристи преди повечето френски медии.

"Има нещо вярно в думите, че Европа си отглежда терористи", констатира Велков и коментира, че заплахата за националната сигурност на България е "адекватна на нейното участие в противодействието на тероризма".

"Тя е мишена колкото и другите държави. Не бих казал, че сме остров на спокойствие и сигурност. Показа го и атентатът в Сарафово", каза той.

Когато се поддаваме на емоции и политическото говорене взема връх над експертите, тогава се случват и бедите, коментира експертът.

Експертът бе категоричен, че основната цел на терористите - всяването на ужас - не е била постигната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки