ЕК обясни как дружествата от ЕС могат да плащат за руски газ

OFFNews 17 май 2022 в 14:48 1482 0

Снимка Getty Images

Европейската комисия обясни как дружествата от ЕС могат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите срещу Русия, в актуализирано ръководство, представено от Ройтерс.

След като Русия поиска от чуждестранните купувачи да започнат да плащат за газа в рубли, ЕК съобщи на страните членки, че европейските дружества могат да плащат за руски газ, но само ако спазват определени условия. Почти всички договори за доставка, сключени от европейски дружества с руския газов гигант "Газпром", са в евро или долари.

ЕК потвърди позицията си, че санкциите на ЕС не възпрепятстват дружествата да открият сметка в определена банка и че дружествата могат да плащат за руски газ - стига да го правят във валутата, договорена в съществуващите им договори, и да обявят транзакцията за приключена, когато тази валута бъде платена.

Миналият месец Русия прекрати доставките на газ за България и Полша заради отказа да се съобразят с искането ѝ за плащане в рубли. Няколко правителства от ЕС и големи вносители поискаха повече яснота от Брюксел за това дали могат да продължат да купуват газ.

Според актуализираното ръководство на ЕК дружествата трябва да направят "ясно изявление", че когато плащат в евро или долари, те считат задълженията си по съществуващите договори за изпълнени. Следва да се разбира, че такива плащания в тази валута освобождават окончателно икономическия оператор от задълженията за плащане по тези договори, без да е необходимо да се предприемат каквито и да било по-нататъшни действия от негова страна по отношение на плащането, пише в ръководството.

Като прекратява задълженията си след депозирането на евро или долари, дружеството би могло да избегне участието си в отношенията с руската централна банка, която е обект на санкции, и която би могла да участва в конвертирането на еврото в рубли. В указа на руския президент Владимир Путин пише, че транзакцията се счита за завършена едва след като чуждестранната валута бъде конвертирана в рубли.

"Нашата основна позиция остава непроменена. Процесът на плащане, определен в руския указ от 31 март, би нарушил санкциите на ЕС, но за дружествата от ЕС има възможности да продължат да плащат в евро или долари в съответствие с договорените договори", заяви говорител на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови