ЕК мисли за ново разпределение на бежанците

OFFNews 06 септември 2015 в 15:00 4858 12

На 9 септември Европейската комисия (ЕК) ще представи нов план за разпределението на бежанците сред държавите от Европейския съюз (ЕС), съобщава германският вестник Die Welt.

Според подготвяния документ Германия ще трябва да приеме над 30 хиляди нови бежанци, които в момента са на териториите на Унгария, Гърция и Италия.

Освен това ЕК ще предложи на държавите членки да поемат задължението да приемат още 120 хиляди имигранта, които търсят специален политически статут на закрила. Новият план предвижда по-голямата част от тях да бъде приета от Германия. След нея се нарежда Франция, която ще трябва да подслони близо 24 хиляди бежанци, а на трето място е Испания (14 хиляди).

Новият план на ЕК едва ли ще се хареса на Германия, тъй като данните до този момент показват, че държавата ще трябва да плати близо 10 милиарда евро за издръжката на бежанците, които са на нейната територия. Тази предварителна сума е с 4 пъти по-голяма от тази за миналата година. Тогава в Германия са пристигнали около 200 хиляди имигранти, а тази година страната се готви да приеме до 800 хиляди.

Разбираемо е и защо Великобритания не е в челната тройка на държавите, на които ще им се наложи да приемат допълнителен брой бежанци. Проучване на общественото мнение за обществените нагласи преди референдума за британското членство в съюза показа, че мнозинството от британските избиратели са за излизане от ЕС поради опасенията от и увеличаващата се имиграция в държавата. 51 процента от анкетираните искат страната им да напусне Евросъюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!