Един от водещите руски банкери: Времето на петрола и на Русия изтича

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2016 в 21:14 16589 35

Герман Греф.

Герман Греф, председателят на най-голямата банкова организация в Русия и международен финансов играч - "Сбербанк", заяви, че времето на петрола изтича, а когато това се случи - страната му ще е сред най-големите губещи в света.

Изказването му бе направено по време на дискусията "Бъдеще невъзможно" на най-престижния московски форум за бизнесмени, банкери, финансисти и др. - Гайдаровския, където бяха обсъдени алтернативните източници на енергия и иновациите в технологичния сектор.

Според него страната му е сред губещите в настъпващата технологична революция. Думите му предизвикаха реакцията на зам.-председателя на Държавната дума Николай Левичев, който поиска оставката на Греф като шеф на банката, като изтъкна, че страната му има едни от най-добрите военно-промишлени комплекси и ядрена и въздушно-космическа промишленост, и за разлика от много други не следват унило и покорно желанията на "вашингтонския областен комитет на партията".

В речта си на форума банкерът изтъква за пример Китай, която до следващата година ще има на разположение 70 гигавата слънчева енергия, 160 гигавата мощност от вятърните централи и биоенергетиката, 330 гигавата енергия от водните централи - и всичкото това от възобновяеми източници. За сравнение Русия и 2,5 пъти по-малко по-малко инсталирана енергийна мощност.

Той посочва, че в скоро време Китай ще ползва с 45% по-малко традиционни източници на енергия, сред които са и руските въглища, в чийто добив държавата му продължава да инвестира, вместо да се насочи към зелената енергия.

Той предвеща, че до 10 години електромобилите ще са достатъчно популярни по света, за да сложат край на хемегонията на петрола.

Според него Русия не се е ориентирала в правилната насока на технологично и обществено развитие и ще загуби изключително много, за разлика от държавите, които са избрали да развиват друг енергиен и социален отрасъл.

Греф смята, че стандартът на живот в реформиралите се страни ще е в пъти по-висок от този в назадничавите, а промените в обществото ще са не по-малки. Според него реформи ще трябва да има и в образованието, което да се промени коренно, за да отговаря на нуждите на новия пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2016 в 14:23

И все пак Русия, БАВНО, НО СИГУРНО ПОТЪВА в "сирийското блато"!

18.01 2016 в 14:08

Да бе, забравих, че Путин е виновен за всичко в България.
Виж си постовете и после разправяй на баба си на какво си се бил радвал.
Колко падна нефта? рублата мина ли 100?
Голи и боси, мрат пред спешното във Варна, те тука се радват че рашките нямали пари за лекарства и че рублата се била сринала. Клинични случаи. Заради такива като се гъбаркат с българите, че знакът им не трябвало да бъде "льев - царский", обикновен хипопотам - до гуша в калта, с ей такава уста!

18.01 2016 в 13:42

№33 "Хюсеин Шамши" Това, че потокът от нефтени и газови долари към Русия секва е много добре за България и българите. Мен не ме интересува рашките какво правят в страната си, но намаляването на приходите им намалява и възможостите им да си пазаруват на едро наши политици, бизнесмени, та и цели партии, а това е една от основните причини да сме на този хал. 25 години правим крачка напред, а после корумпираната пасмина ни дърпа назад.

18.01 2016 в 12:14

я да припомним какво казах преди време аз - че рашките няма да имат пари да си купат един аспирин.

муньо, днес 18 Януари 2016г в страната членка на ЕС, България, 544 училища затворени заради снега!
В началото на месеца старци умряха от студ, а дъщеря им, която е фармацевт по образование остана да спи между труповете им, за да вземе мизерните пенсийки 6 дни след Нова година.
Той тръгнал да ми разправя за какво рашките нямали пари.
Просто нямам думи!
И докато за положението на рашките има логично обяснение, според вас (Путин), то за клоаката в която се намирате не давате никакво такова? Не ви плащат за това или как?

18.01 2016 в 11:13

"Герман Греф, председателят на най-голямата банкова организация в Русия и международен финансов играч - "Сбербанк", заяви, че времето на петрола изтича, а когато това се случи - страната му ще е сред най-големите губещи в света."

18.01.2016 11:11
1 USD = 78.64 рубли
Тик-так, тик-так...

18.01 2016 в 11:06

ТОВА ЧЕ ЗАПАДА ИМА ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-ДОБРИ ТЕХНОЛОГИИ ОТ РУСИЯ НЕ Е ВЯРНО....--ПРОСТО ТОВА КОЕТО ИМА , ЗАПАДА ГО ПРИЛАГАТ В БИТА--но в КОСМОСА и военната техника--РУСИЯ НЯМА РАВНА... И Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА--ВРЕМЕ ЗАПАДА ДА РАЗБЕРЕ ,ЧЕ С ЛАПТОПИ,АЙФОНИ И АЙПОДИ ВОЙНА НЕ СЕ ВОДИ И ТОВА НЯМА ДА ИМ ПОМОГНЕ----АМЕРИКАНЦИТЕ ОЩЕ НЕ МОГАТ ПРИМЕРНО,ДА СИ НАПРАВЯТ СТРАРТОВИ ДВИГАТЕЛ ЗА РАКЕТИТЕ НОСИТЕЛИ---ОТ РУСИЯ ГИ КУПУВАТ ПО БЛИЗО МИЛИАРД ДОЛАРА--ТЪЙ ЧЕ ПО-ЛЕКО С МАНТРИТЕ---ЧЕ РУСИЯ НЯМАЛА ТЕХНОЛОГИИ---ИМА НО ГИ ИЗПОЛЗВА В КОСМИЧЕСКАТА ТЕХНИКА И ВОЕННАТА ТЕХНИКА--ОСВЕН ТОВА РУСКИЯ НАРОД СТАВА МОНОЛИТЕН ПРИ КРИЗИ И НЕ ЗА ПАРИ,А ПО УБЕЖДЕНИЕ--А ТОВА ОГРОМЕН ПЛЮС--КОЛКОТО И ДА ВИ ГОВОРЯТ НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕХНОЛОГИИТЕ---ТЕРИТОРИИ СЕ ЗАВЗЕМАТ И ТРАЙНО ЗАВЛАДЯВАТ САМО СЪС СУХОПЪТНИ ОПЕРАЦИИ--ЗАПАДА НЯМА ВОЕНЕН КАПАЦИТЕТ ЗА ТОВА...ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДА !

18.01 2016 в 11:05

Мръсен соросоид. Да се разстреля немедлено за издаване на държавна тайна.Дежурните да започват отначало с минусите!!!

18.01 2016 в 00:45

я да припомним какво казах преди време аз - че рашките няма да имат пари да си купат един аспирин. ей ги тия тутляци от болницата с която работим вече не купуват материали за химиотерапията - разчитат на местни. само дето морталити рейта от тия техните химии е по висок от колкото на най злия рак. а, да честитя също на рублолюбците новите покорени върхове :)

17.01 2016 в 22:18

Алооууу, русофилията, докато се потите да чукате минуси, белите хора Слънцето овладяха. Уууууу!

17.01 2016 в 21:59

Мръсен соросоид. Да се разстреля немедлено за издаване на държавна тайна.
Давайте отначало.