Джон Кери на историческо посещение в Хирошима

OFFNews 11 април 2016 в 11:19 1781 0

Снимка AFP

Американският държавен секретар Джон Кери, заедно с външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада, е на посещение в Хирошима, където ще отдаде почит на загиналите от атомната бомбардировка пред 1945 г. 

Кери е първият държавен секретар на САЩ, който посещава мемориала на жертвите от бомбардировката в Хирошима. За пръв път мемориала посещават и външни министри на Франция и Великобритания.

"Надявам се, че това посещение ще открои пред света колко е важен мирът и колко е важно силни съюзници да работят заедно, за да направят света по-сигурен и в крайна сметка да освободим света от оръжията за масово унищожение", заяви Кери пред японския външен министър Фумио Кишида, домакин на срещата.

"Ние ще се върнем към миналото и ще почетем загиналите, но това посещение не е посветено на миналото. То е посветено на сегашното и преди всичко на бъдещето, на силата на отношенията, които изградихме", подчерта Кери. 

По време на срещата ще бъдат обсъдени теми като борбата с тероризма, тестовете с балистични ракети от страна на Северна Корея, както и ситуацията в Украйна и Близкия Изток. 

Това е историческо посещение на американския държавен секретар в Япония, тъй като според САЩ бомбардировката над Хирошима е била необходима за прекратяването на войната и посещението на висш американски държавник в страната може да се приеме като извинение за случилото се, посочва Би Би Си. 

Посещението на Кери идва и в рамките на усилията за укрепване на отношенията между САЩ и Япония, особено на фона на териториалните претенции на Китай в Азия, които засягат Япония и други съюзници на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови