Кери: Има вариант Сирия да бъде разделена на няколко държави

OFFNews 24 февруари 2016 в 21:52 9183 6

Снимка Архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че ще премине към "план Б", който може да включва разделянето на Сирия на няколко държави, ако планираното примирие, което трябва да влезе в сила през следващите дни, се провали или не се премине към смяна на правителството в страната през следващите месеци, цитиран от Гардиън.

"Може да стане твърде късно за запазване на цялостта на Сирия, ако почакаме още", каза Кери пред сената.

Той не защити разделянето на страната като решение и отказа да даде детайли за споменатия "план Б", като засилена военна намеса, настоявайки, че ще е грешно да се приеме, че президентът Обама ще подкрепи такова решение.

Той също призна, че е възможно подкрепяните от Русия правителствени сили в Сирия да превземат град Халеб, но посочи, че винаги по време на 5-годишната гражданска война е било трудно да се задържи определена територия.

Кери каза, че ще се срещне с представители на Русия и други световни сили в Женева през следващите дни, за да обсъдят условията на примирието, което беше договорено в понеделник и трябва да влезе в сила в събота.

Бунтовниците и режима на Башар Асад се съгласиха да спазват примиерито, включително да признаят териториите и групировките, които ще бъдат включени в него.

Прекратяването на военните действия беше договорено в телефонен разговор между Барак Обама и Владимир Путин, като "Ислямска държава" и други терористични групи действащи на територията на Сирия не са включени в него. 

Има сериозни съмнения, че то ще се задържи и че ще бъде спазено от САЩ и Русия, заради сложността на съюзите в опозицията на Башар Асад и начина, по който терористичните групировки са преплетени с признатите опозиционни сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!