Джо Байдън: САЩ ще защитава Филипините при атака от Китай

OFFNews 26 октомври 2023 в 11:59 1191 1

Джо Байдън

Снимка GettyImages

Американският президент Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Китай, че САЩ ще защитават Филипините в случай на атака в спорното Южнокитайско море, съобщава Би Би Си.

Коментарът на американския президент идва дни след двата сблъсъка между филипински и китайски кораби в спорните води.

Китай и Филипините си размениха обвинения заради сблъсък в оспорвани води на Южнокитайско море, след като китайски кораби блокираха филипински плавателни съдове, снабдяващи силите там. През последните месеци двете страни имаха многобройни сблъсъци в Южнокитайско море, особено в близост до оспорван от тях риф, който е част от архипелага Спратли.

Филипинските власти съобщиха, че кораб на китайската брегова охрана е извършил „опасни маневри за блокиране“, които са причинили сблъсъка с филипинския кораб, превозващ доставки за войски, разположени в плитчината Аюнгин, известна още като Втора плитчина Томас, във веригата на островите Спратли.

При втори инцидент в неделя филипинската работна група предава, че кораб на китайската морска милиция се е сблъскал с кораб на филипинската брегова охрана, който е бил на същата мисия за снабдяване на BRP Сиера Мадре.

След двата инцидента с филипинските и китайските кораби, министърът на отбраната на Филипините Джилберто Теодоро-младши каза, че китайските кораби „умишлено са ударили“ филипинските и обвини Китай, че „изкривява историята, за да пасне на собствените си цели“.

Байдън потвърди тези твърдения, като каза, че китайските кораби са „действали опасно и незаконно“, когато са се случили сблъсъците, и затвърди "желязната" си подкрепа за Филипините. 

„Искам да бъда ясен – искам да бъда много ясен: ангажиментът на Съединените щати към Филипините е железен. Споразумението за отбрана на Съединените щати с Филипините е желязно“, каза той.

Договорът за взаимна отбрана е подписан през 1951 г. Той обвързва САЩ и Филипините, тяхната бивша колония, да се защитават взаимно в случай на въоръжено нападение.

„Всяко нападение срещу филипински самолет, кораби или въоръжени сили ще се позове на нашия Договор за взаимна отбрана с Филипините“, добави американския президент по време на речта си в Белия дом, докато приветства австралийския премиер Антъни Албанезе.

Филипините са важен стратегически съюзник на САЩ, тъй като граничат с две потенциални горещи точки в Тихия океан - Южнокитайско море и Тайван.

Откакто президентът Фердинанд Маркос младши встъпи в длъжност през юни 2022 г. и поднови съюза на Филипините със САЩ, филипинските власти станаха по-агресивни в оспорването на действията на Китай в Южнокитайско море.

Външната политика на Маркос е обрат на прокитайската позиция, заета от неговия предшественик Родриго Дутерте, който беше критикуван, че не прави достатъчно, за да противодейства на агресията на Пекин в Южнокитайско море.

Дутерте отказа да се позове на правната победа на Манила срещу Китай в международния трибунал, който каза, че огромните претенции на Пекин към почти цялото Южнокитайско море са неоснователни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

26.10 2023 в 15:27

Навсякъде по света диктаторите взаимно се индуктираха, толкова са се самозабравили, че нехаят за злощастния опит на Пуся да окупира УкраИна, просто невероятно...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика