Джасинда Ардърн в прощална поява като премиер: Хората бяха радостта от работата ми

OFFNews 24 януари 2023 в 09:21 1385 2

Прощалната поява на Джасинда Ардърн като премиер на Нова Зеландия.

Снимка БТА/АП

Прощалната поява на Джасинда Ардърн като премиер на Нова Зеландия.

Джасинда Ардърн се появи за последен път като министър-председател на Нова Зеландия във вторник и заяви, че най-много ще ѝ липсват хората, защото те са били "радостта от работата".

42-годишната Ардърн обяви, че напуска премиерския пост, защото вече няма сили да ръководи страната. Новината за емоционалното ѝ прегаряне, станало причина за оттегляне от поста, шокира нацията. На нейно място като лидер на левицата застава Крис Хопкинс. Лейбъристите гласуваха единодушно ЗА номинацията му. Той ще стане министър-председател, след като положи клетва в сряда. А Ардърн ще има повече време за детето си - тя стана майка по време на мандата си.

Последният акт на Ардърн като лидер беше да се присъедини към Хипкинс и други депутати за тържествата в Ратана, дом на религиозно движение на коренното население маори.

Ардерн заяви пред репортери, че е приятелка с Хипкинс от близо 20 години и е прекарала два часа с него по пътя към мястото на срещата. Тя призна, че единственото, което може да му каже, "предавайки щафетата", е да работи по своя собствен начин, да извоюва своето пространство и да бъде лидер, какъвто иска да бъде. Самият той определи смяната на властта като "горчиво-сладка", защото двамата с нея са добри приятели.

"Всъщност няма съвет, който да мога да дам. Мога да споделям информация, мога да споделям опит, но засега това е, което мога да му кажа", каза Ардърн.

Оттеглянето на Ардърн предизвика женомразки нападки в социалните медии. По думите ѝ това също е допринесло за решението ѝ да се оттегли. Ардърн определи колегите си като "изключителни хора" и им отдаде заслуженото: "Никога не съм вършила тази работа сама. Изпълнявах я заедно с тези прекрасни служители на Нова Зеландия. И си тръгвам, знаейки, че сте в най-добрите ръце", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

24.01 2023 в 10:56

Невероятна Нация, невероятен Лидер, Респект и безкрайно Уважение!
А като си помисля, че е създадена от колонисти и каторжници... Това не попречи в сегашно време на Нова Зеландия, въпреки че е на другия на света, една от първите да предостави оръжие на Украйна, отново Респект и Преклонение!
 
X

Да помогнем на украинските деца!