Просто продължи: съветът на кралица Елизабет към чудещата се как да бъде премиер и майка Джасинда Ардърн

Кралицата беше тук за нейния народ и сега нейният народ е тук за нея, казва трогната новозеландската министър-председателка за хилядите чакащи часове наред, за да отдадат последна почит пред ковчега на Елизабет Втора

OFFNews 18 септември 2022 в 18:34 3541 0

Джасинда Ардърн

Снимка БТА, архив

Джасинда Ардърн

Как да бъда едновременно държавен лидер и майка?

Над този въпрос си "блъскала главата" Джасинда Ардърн - 42-годишната днес министър-председателка на Нова Зеландия, която потърсила съвет от покойната вече британска кралица Елизабет Втора.

"Просто трябва да продължиш" - отвърнала Нейно величество.

Джасинда става най-младият министър-председател в света през октомври 2017 г., когато едва 37-годишна оглавява правителството в страната си. По-малко от година по-късно - на 21 юни 2018 г. - става майка на момиченце и още през август се върна на работа като министър-председател.

Днес Ардърн е един от стотиците държавни лидери, пристигнали на Острова за погребението на кралицата утре, 19 септември.

Пред Би Би Си тя показва кадри от първата си среща с кралицата. Тя се състои, докато новозеландската министър-председателка е бременна.

"Едно от нещата, които ми се въртяха в главата наред с това, че съм нов министър-председател, беше да бъда министър-председател и майка. И когато се замислите за лидерите, които са били на тази позиция ... имаше толкова малко хора, към които да се обърнете. Затова я попитах: "Как се справи?", а си спомням, че тя просто каза: "Ами, просто трябва да продължиш". И това всъщност беше може би най-добрият съвет, който можех да получа."

Принц Андрю и принц Едуард са родени, след като кралицата заема трона. Единственият друг избран лидер, който е раждал по време на мандата си, е Беназир Бхуто, която е министър-председател на Пакистан от 1988 до 1990 г. и от 1993 до 1996 г.

Ардърн е живяла в Лондон и вероятно затова "изобщо" не е изненадана от мащаба на обществената реакция след смъртта на кралицата.

"Виждала съм Лондон във всекидневието, усещането е за забързаност и суета. И да видиш как той утихва, но по толкова поетичен начин, е много трогателно. Кралицата беше тук за нейния народ и сега нейният народ е тук за нея", казва Ардърн.

Попитана, тя прогнозира, че Нова Зеландия ще се превърне от монархия в република. 

"Дори самата кралица е наблюдавала и признавала развитието на нашите отношения - каза тя. - Така че моето наблюдение е, че ще продължи да има еволюция в нашите отношения. Не вярвам, че това ще стане бързо или скоро, а в течение на моя живот".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови