Вече нямам сили да ръководя страната: Джасинда Ардърн подаде изненадващо оставка

Александра Маркарян 19 януари 2023 в 07:38 8149 1

Джасинда Ардърн

Снимка БТА/АП

Джасинда Ардърн обявява оттеглянето си на пресконференция.

Министър-председателят на Нова Зеландия обяви неочаквано оттеглянето си от поста. На първата си пресконференция за 2023 г. Джасинда Ардърн обяви, че вече няма "достатъчно сили" да ръководи страната и ще спре да го прави следващия месец. 42-годишната Ардърн сподели, че шестте "трудни" години на поста са ѝ се отразили негативно.

Тя ще подаде оставка и от ръководния пост в Лейбъристката партия до 7 февруари. През следващите дни ще се проведе гласуване за определяне на неин заместник.

В Нова Зеландия ще се проведат общи избори на 14 октомври.

Ардърн е взела решението си през лятната си ваканция, когато е имала време да обмисли бъдещето си. "Надявах се през този период да намеря това, което ми е необходимо, за да продължа, но, за съжаление, това не се случи и ще направя лоша услуга на Нова Зеландия, ако продължа", каза тя пред репортери.

Ардърн стана най-младата жена, застанала начело на правителство в света, когато беше избрана за министър-председател през 2017 г. Тогава беше на 37 години. Година по-късно тя стана втората жена световен лидер, която е родила, докато е била на поста си. Тя преведе Нова Зеландия през пандемията от COVID-19 и последвалата я рецесия, стрелбата в джамията в Крайстчърч и изригването на вулкана на Белия остров.

"Едно е да водиш страната си в мирно време, друго е да я водиш в криза - каза тя. - Тези събития... бяха натоварващи заради тежестта и непрекъснатия им характер. Никога не е имало момент, в който да се чувстваме така, сякаш просто управляваме."

Ардърн изведе Лейбъристката партия до съкрушителна победа на изборите през 2020 г., но според проучванията на общественото мнение през последните месеци популярността ѝ във вътрешен план е спаднала до ново дъно.

Тя обаче заяви, че не подава оставка, защото смята, че лейбъристите не могат да спечелят изборите, а защото смята, че ще ги спечелят.

Ардърн изброи постиженията на своето правителство в областта на изменението на климата, социалните жилища и намаляването на детската бедност като такива, с които особено се гордее, но заяви, че се надява новозеландците да я запомнят "като човек, който винаги се е опитвал да бъде добър". "Надявам се да оставя на новозеландците убеждението, че можеш да бъдеш любезен, но силен, съпричастен, но решителен, оптимистичен, но целенасочен. И че можеш да бъдеш свой собствен лидер - такъв, който знае кога е време да си тръгне", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

19.01 2023 в 15:21

Изключителна постъпка на Изключителен лидер! Това са западните управници на висши постове, за които понятия като отговорност, ценности, морал, имат реално съдържание, колкото и банализирано да звучат у нас, но те са се изпразнили от съдържание и са профанизирани от цялата българска политическа класа!
На Запад е съвсем нормално, когато почувстваш липса на сили, да се оттеглиш с достойнство, както направи покойният папа, новопредставлен, Царство му Небесно, а не да дочакаш ежечасното неконтролируемо просиране, но да не мръднеш от трона, както бе при Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, Черненко, а в по-ново време Дядя Си и дедалото Пиздю...