Движение 'Самоопределение' побеждава на парламентарните избори в Косово, сочат предварителните резултати

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2021 в 09:51 1310 0

Лявото движение "Самоопределение" получава 48,17 процента от гласовете на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Косово, показват предварителни резултати на Централната избирателна комисия при преброени 97,45 процента от общия брой на подадените бюлетини, предаде БТА.

На второ място е Демократическата партия на Косово с 17,32 процента, а на трето - Демократичният съюз на Косово с 13,18 процента. Алиансът за бъдещето на Косово получава 7,4 процента.

От малцинствените партии, които имат запазени 20 места в парламента, най-голям резултат има Сръбска листа с 5,27 процента от гласовете.

Избирателната активност е била 46,9 процента - повече, отколкото на парламентарните избори през 2019 г., съобщи председателката на ЦИК Валдете Дака. Тя определи вота като пример за демократични избори, въпреки трудностите, пред които са били изправени.

Смята се, че действителната избирателна активност вероятно е по-висока, защото има съмнение доколко избирателните списъци в Косово отразяват действителния брой на избирателите.

Над 100 жалби са били подадени вчера за различни нарушения на избирателния процес, съобщи Косова прес. Повечето от тях са били свързани с неразрешена изборна агитация.

Няколкостотин привърженици на "Самоопределение" се събраха в Прищина снощи въпреки призива на движението победата да бъде отпразнувана по домовете заради противоепидемичните мерки.

Председателят на Демократическата партия на Косово (ДПК) Енвер Ходжай поздрави "Самоопределение" за изборната победа. Той каза, че партията му няма да участва в правителство със "Самоопределение", а ще бъде фактор за стабилността в страната като основна опозиционна сила.

Председателят на Демократичния съюз на Косово Иса Мустафа също призна изборното поражение на партията си и каза, че в следващите дни ще бъде направен задълбочен анализ на ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови