Байдън поздрави Сърбия с искане да признае Косово. Вучич: Не, благодаря

OFFNews 07 февруари 2021 в 16:12 3408 0

Американският президент Джо Байдън поздрави сръбския държавен глава Александър Вучич за националния празник на Сърбия 15 февруари и поиска от него да положи усилия за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, "което е фокусирано върху взаимното признаване" на двете страни.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодаря за поздравлението на американския президент Джо Байдън по повод националния празник на Сърбия Сретение, 15 февруари, но отбеляза, че взаимно признаване между Сърбия и Косово не е записано в нито един акт на нито една световна организация, нито на ЕС, в нито една резолюция, съобщава вестник "Новости" в електронното си издание.

САЩ "остават непоколебими" в подкрепата за европейската интеграция на Сърбия, извършването на реформите и постигането на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, "което е фокусирано върху взаимното признаване" на двете страни.
"Силата на нашите отношения се основава на дълбоката история на връзките между нашите два народа, които воюваха като съюзници в двете световни войни. Ценим и близкото си сътрудничество в борбата против пандемията от коронавирус, докато заедно се изправяме пред това глобално безпрецедентно предизвикателство", пише в поздравителното писмо.


"Разбираме, че това е американската политика, имаше опити тази фраза да се наложи като нещо, което трябва да бъде приемем като окончателно решение. Вече казах в лицето им в Белия дом какво мисля за взаимното признаване и отговорът ми няма да бъде различен", заяви Вучич.

"Досещам се за много идеи за това какво поздравление бих могъл аз да изпратя за Деня на независимостта на САЩ, но ролята ми е да защитавам интересите на Сърбия", добави той.

"За нас Сретение е голям празник и то е много по-важно за нас от американските и албанските желания. И ние имаме своите /желания/, но и по-различна действителност. От друга страна трябва да призная, че това не е приятно, защото ви е ясно, че цялата американска външнополитическа инициатива ще върви в тази посока", каза сръбският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови