Дубайските принцеси Латифа и Хая също са в списъка на подслушваните със софтуера Pegasus

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2021 в 13:44 2141 0

Снимка Tiina Jauhiainen

Телефонни номера, използвани от две дубайски принцеси, са част от списъка с потенциалните жертви на хакерския шпионски софтуер, известен като Pegasus, предаде Би Би Си.

Принцеса Латифа е дъщеря на емира на Дубай, а принцеса Хая Бинт ал-Хюсейн е бившата му съпруга.

В средата на февруари Би Би Си излъчи таен видеоклип на принцеса Латифа, в който тя каза, че е държана като заложник и се страхува за живота си. След поисканото потвърждение от ООН, че е жива, от емирството заявиха, че тя е вкъщи и се грижат добре за нея. 

Принцеса Хая избяга от Дубай във Великобритания през 2019 г. с двете си деца, казвайки също, че се страхува за живота си и тяхната безопасност. Тя обвини бившия си съпруг в отвличане, изтезания и опити за сплашване. 

ОАЕ отрече твърденията на двете жени.

Техните номера са били в списъка с около 50 000 телефона на хора, за които се смята, че представляват интерес за подслушване от клиенти на израелската компания NSO Group.

Списъкът беше разпространен по големите информационни агенции.

Откриването на телефонните номера на принцесите в списъка, както и на техни познати, повдигна въпроса дали може те да са били целта на правителството - клиент на фирмата.

Правозащитната организация Amnesty International публикува изявление, в което се твърди, че разкритието включва NSO Group "в списъка на нарушенията на човешките права", извършени срещу двете жени.

NSO отрече всякакви нарушения. Според тях софтуерът е предназначен за използване срещу престъпници и терористи и е достъпен само за военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции.

Първоначалното разследване, от базираната в Париж неправителствена организация Forbidden Stories и Amnesty International - е "пълно с погрешни предположения и непотвърдени теории", смята израелската група.

Докладите са част от поредица новинарски статии, които предполагат, че атаките са били насочени към хиляди известни и влиятелни хора като журналисти, политици и дипломати.

Публикация във вестник Le Monde съобщи, че телефонен номер на президента на Франция Еманюел Макрон също фигурира в списъка. 

Висш израелски служител потвърди пред BBC, че израелското правителство е създало екип, който да проучи твърденията за софтуера Pegasus.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови