Доналд Тръмп ще бъде съден по закона, използван срещу босове на нюйоркската мафия

OFFNews 16 август 2023 в 13:55 1245 2

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Окръжният прокурор на Фултън Каунти – Фани Уилис, която разследва Доналд Тръмп за незаконна подмяна на резлутатите в щата Джорджия от президентските избори през 2020 г., ще използва така наречения закон РИКО, с чиято помощ за рекет са осъдени едни от най-големите босове на нюйоркската мафия - Джон Готи и Тони Салерно по прякор „Дебелия”, съобщи Ройтерс. 

Срещу Доналд Тръмп е повдигнато четвърто обвинение в рамките на няколко месеца. Повдигнати са обвинения и на още 19 души от екипа му, сред които адвокатите му Рудолф Джулиани и Джон Ийстман.

Разследващите смятат, че са налице най-малко два опита за рекет, а 45-ият американски президент твърди, че е невинен по всички обвинения.

От изявление на прокурор Фани Уилис става ясно, че тя  дава възможност на обвиняемите да се предадат доброволно не по-късно от обяд в петък, 25 август. Уилис съобщава, че става въпрос за престъпна група, а всички посочени "съзнателно и по свое желание са станали част от конспирация, която незаконно да подмени резултата в полза на Тръмп".

В същото време Доналд Тръмп обвинява Фани Уилис в расизъм и я определя като "неспособна", защото според него тя е по следите му заради "перфектно телефонно обаждане".

Екипът му също я обвинява в непрофесионализъм и смята, че нарочно е забавила разследването, за да попречи на Тръмп да спечели изборите през 2024 г.

Какво е законът РИКО?

През 1970 г. американските законодатели приемат федералния Закон за повлияните от рекет и корумпираните организации за борба с организираната престъпност.

Основните изисквания съгласно федералния закон РИКО са поне две основни престъпления и участие в престъпно сдружение за дълъг период от време.

Обвиняемите, които са признати за виновни по обвиненията на РИКО в Джорджия, са изправени пред наказание между 5 и 20 г. затвор.

Как се прилага законът РИКО?

Мафията в САЩ до голяма степен е разбита и приложението на РИКО е разширено до много други видове организирана престъпна дейност.

Прокурорите са приложили закона към всякакви групи, които те характеризират като престъпни „предприятия“, включително банки от Уолстрийт и търговци, ангажирани с манипулиране на пазара.

Защо прокуротите използват РИКО?

Първоначално РИКО е бил замислен като инструмент за преследване на шефове на мафията, които пазят ръцете си чисти, като поставят неправомерно придобити печалби във фиктивни корпорации и оставят мръсната работа на подчинени.

Законът не изисква от прокурорите да докажат, че обвиняемите са участвали пряко в престъпна дейност, а само, че са били част от по-голяма организация, която го е направила.

Това означава, че прокурорите не трябва непременно да доказват, че Тръмп лично е нарушил закона, но съзнателно е координирал с други, които са го направили.

Какви са рисковете от използване на РИКО?

Случаите на РИКО по своята същност са по-сложни, тъй като прокурорите първо трябва да докажат съществуването на престъпна дейност.

Обвинителният акт на Тръмп посочва още 19 съобвиняеми, включително бившият адвокат на Тръмп Руди Джулиани, бившият му началник на кабинета Марк Медоус и адвокатът Джон Ийстман.

Прокурорите ще трябва да докажат, че Тръмп и неговите съобвиняеми са работили заедно за обща престъпна цел, което не винаги е толкова лесно, колкото доказването на основно престъпление по закона.

Но всеки, който се явява като нов обвиняем по случая, може да бъде принуден от прокуратурата да свидетелства срещу останалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

16.08 2023 в 19:53

Аверът на жужака го закъса.

585

1

Stoyancho

16.08 2023 в 14:52

Глупости на търкалета
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика