Докладът за руска намеса в Европа вреди на отношенията ни със САЩ, обяви Кремъл

OFFNews 11 януари 2018 в 14:41 2769 1

Докладът, публикуван от американски конгресмени от Демократическата партия, обвиняващ Русия в намеса в изборите, вреди на двустранните отношения и на самите Съединени щати, заяви Кремъл.

"Що се отнася до тази кампания, всичко, което можем да направим, е да изразим своето съжаление и да повторим, че тези обвинения остават безпочвени", обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Докладът критикува президента Доналд Тръмп, че не е взел мерки срещу растящата руска намеса, като посочва, че действията на Русия засягат националната сигурност на САЩ. 

В доклада се описват руски операции в 19 европейски страни още преди да е излязъл докладът на двупартийното разследване на сенатската комисия за разузнаването за ролята на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 г.

В изявление сенатор Бен Кардин от щата Мериленд, по чиято инициатива е направен докладът обясни, че целта му е била американците да видят "истинските измерения и обхват" на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света.

Песков отхвърли твърдението на САЩ, че Москва се меси в мексиканската политика преди президентските избори там.

"Това е неправилно . . . и безпочвено", каза Песков по повод коментар на американския съветник по национална сигурност Хърбърт Р. Макмастър, който заяви в разпространен на 15 декември видеоклип, че има "първоначални признаци", че Русия се меси в изборите в Мексико.

Макмастър не даде подробности как Русия се опитва да окаже влияние върху гласуването през юли, на което мексиканците трябва да изберат нов президент на мястото на Енрике Пеня Нието.

Някои анализатори разглеждат водещия кандидат Андрес Мануел Лопес Обрадор като фаворит на Москва, имайки предвид положителното отразяване, което той получава от подкрепяни от Кремъл медии като "Спутник" и РТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!