Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Доходите на Обама паднали двойно

OFFNews 14 април 2012 в 16:53 1511 0

Семейство Обама. Снимка: БГНЕС
Семейство Обама. Снимка: БГНЕС

Доходите на семейството на американския президент Барак Обама са спаднали повече от двойно в сравнение с 2010 година, съобщи Асошиейтед прес.

Това стана ясно от данъчната декларация на президента за 2011 г., която той публикува. Тя показва, че семейството на президента е разполагало с 1,73 млн.  долара през миналата година.

През 2011 г. семейство Обама е спечелило почти половината от доходите си от президентската заплата от 400 000 долара, а останалите са от продажбите на книгите на Обама.

Двойката е дарила 172 130 долара, около 22 на сто от дохода си след приспадането на данъците, на 39 благотворителни организации, като най-големият бенефициент е фондацията Фишър Хаус, която осигурява стипендии за деца на войници - загинали или инвалиди.

Обама са превели във федералния бюджет като данък над 160 хил. долара срещу 454 хил.  долара за миналата година. От декларацията за 2011 г. излиза, че Обама вероятно ще плати по-висок данък върху по-нисък доход, отколкото съперникът му на предстоящите президентски избори от Републиканската партия Мит Ромни. Това със сигурност ще стимулира допълнително предизборната кампания на демократите за повишаване на данъците за богатите, коментира Ройтерс.

Обама и демократите през последната седмица активно пропагандират т.нар. Правило на Бъфет. Планът стана известен с това име след забележката на финансиста Уорън Бъфет, че плаща по-нисък данък от секретарката си. Правилото предвижда милионерите като Ромни да плащат по-голям процент подоходен данък.

Предложението няма шанс да преодолее републиканската опозиция в Конгреса. , но налива масло в огъня на предизборната полемика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews