Обама иска да отвори американските петролни резерви

Вероника Шербанова 15 март 2012 в 14:32 1349 0

Обама предложи да се отворят американските петролни резерви. Снимка: БГНЕС
Обама предложи да се отворят американските петролни резерви. Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама предложи на великобританския премиер Дейвид Камерън да отвори американските петролните резерви за извънредни ситуации, съобщи Ройтерс.

Тази възможност е била обсъдена на двустранна среща в Белия дом вчера, но съгласие не е постигнато до момента. Очаква се дискусиите да продължат няколко месеца преди окончателното решение.

Според анализатори предложението на Обама е резултат от желанието му да провери международната подкрепа за устойчивото сваляне на високите цени на горивата. Няколко месеца преди президентските избори в САЩ той беше подложен на критики именно заради почти рекордно високите цени на бензина, което намали популярността му пред избитрателите.

Отварянето на петролните резерви би била втората такава намеса след като рекордно количество беше пуснато миналата година заради войната в Либия. Тогава действията му бяха посрещнати с неодобрение от страна на останалите големи потребители на енергия в световен мащаб.

Очаква се и сега съюзниците на САЩ в Европа да реагират остро на подобно рeшение, особено след като само преди няколко седмици председателят на Международната агенция по енергия Мария ван дер Ховен заяви, че засега не съществува такава необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!