Дни след загубата на съпруга си Елизабет посрещна 95-ия си рожден ден

OFFNews 21 април 2021 в 12:31 3196 0

Снимка Wikimedia commons CC ASA 4.0 International

Британската кралица Елизабет, най-възрастният монарх в света, навършва 95 години днес, но няма да има публични тържества по повода, който идва само дни след като тя се сбогува със съпруга си принц Филип.

Принц Филип, за когото Елизабет се омъжи през 1947 г., почина на 9 април на 99-годишна възраст. Кралското семейство отдаде последна почит на своя патриарх на погребението му в събота в замъка Уиндзор.

Поради ограниченията на COVID-19, кралицата седеше сама по време на траурната служба, когото тя беше определила като своя „сила и опора“.

Елизабет, която е и най-дълго управляващият монарх в света (69 години), ще бъде в замъка за рождения си ден, който традиционно преминава с малка церемония.

Тази година обаче, заради двуседмичния траур, няма да има салюти от крепостта Тауър, нито в Хайд парк ще има тържества.

Кралицата има и официален рожден ден, който обикновено се празнува с по-голяма тържественост във втората събота на юни.

Пресата предполага, че членовете на семейството ще посещават кралицата през следващите дни, за да гарантират, че тя няма да остане сама, докато скърби за покойния си съпруг.

Говорител на Бъкингамския дворец отказа коментар, като заяви, че всички семейни въпроси след погребението ще останат лични.

Елизабет II, която е родена на 21 април 1926 г. на улица "Брутън", централен Лондон, израства, без да очаква да стане кралица. Баща ѝ Джордж VI получава короната, когато по-големият му брат Едуард VIII абдикира през 1936 г., за да се ожени за американката Уолис Симпсън, която е разведена два пъти. Тази връзка предизвиква конституционна криза, която в крайна сметка води до абдикирането на краля.

Елизабет се възкачва на трона през 1952 г. на 25-годишна възраст и надминава своята прапрабаба кралица Виктория като най-дълго управляващия монарх на Великобритания.

Елизабет е и кралица на 15 бивши британски колонии, включително Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика