Днес избират евродепутати в Чехия, Литва, Малта и Словакия

OFFNews 24 май 2014 в 10:31 1759 0

Днес свои представители в Европейския парламент избират в Чехия, Литва, Малта и Словакия.

Литва ще има 8 свои депутати, Малта ще е представена от 6 души, Словакия пък 13 парламентаристи, а Чехия ще изпрати най-много свои представители – 21 души, съобщава БНТ.

В Литва евровотът се смята за генерална репетиция преди предстоящите през октомври парламентарни избори.Според социологическите проучвания опозицията изпреварва по подкрепа двете управляващи десноцентристки партии. Не се очаква голям евроскептичен вот, след като от началото на годината страната прие европейската валута евро и се убеди в ползите от членството в ЕС.

В Малта европейската предизборна кампания премина под знака на изцяло национални теми. Двете основни конкурентни партии - управляващата Лейбъристка партия и Националистическата партия се очаква да излязат с почти равен резултат.

В Словакия се очаква изборна активност от по-малко от 20 процента и ясна победа за управляващите социаледмократи. Чехите пък смятат евровота за тест на подкрепата за проевропейския курс на управляващото от четири месеца коалиционно правителство на социалдемократа Бохуслав Соботка.

Утре гласуването за евродепутати ще се проведе в 21 държави, сред които и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови