Директорът на ЦРУ предупреди Тръмп да внимава с Иран и Русия

ОFFNews 30 ноември 2016 в 10:53 6360 7

Снимка AP

Директорът на Централното разузнавателно управление Джон Бренън предупреди Доналд Тръмп за опасността от оттеглянето на споразумението за ядрената програма с Иран и предоверяването на Русия по отношение на сирийската гражданска война. 

В интервю за Би Би СИ Бренън определи като безумие позицията на Тръмп, че сделката с Иран трябва да бъде отменена и предупреди, че това ще доведе до развитието на ядрената програма с военни цели на ислямската държава и въоръжаването на други страни.

"Мисля, че ще е върховно безумие, ако следващата администрация отмени споразумението", каза шефът на разузнаването. "Това може да доведе до оръжейна програма в Иран, което да накара други страни в региона да започнат свои програми", предупреди Бренън. 

Той обърна внимание и на намерения на Тръмп да работи с Русия за разрешаване на конфликта в Сирия и борбата срещу "Ислямска държава" като изрази съмненията си относно надеждността на Москва. Според Бренън Русия е ключова за бъдещето на Сирия, но използваните от руснаците преговорни тактики са нечестни и те нямат намерение да стигнат до сделка. 

"Новоизбраният президент Тръмп и новата администрация трябва да внимават с руските обещания. Те според мен не са ни давали това, което са обещавали", каза той.

Бренън потвърди, че хакери на Москва се опитвали да повлияят на президентските избори в САЩ и затова са водени разговори с руски представители, които са предупредени, че тази тактика може да има последици. По думите му обаче Щатите не трябва да падат на това ниво и да рискуват ескалация на напрежението. Има други начини Русия да разбере, че действията не са приемливи, твърди той. 

Според него "Ислямска държава" е активна и има възможността да нападне Запада. Той обаче изрази несъгласие с позицията на Тръмп за борба с тероризма, която включва и възобновяване на изтезанията при разпит като т.нар. уотърбординг, за което ЦРУ понесе силни критики. Мнозинството служители на службата няма да искат да се върнат към тези действия, казва Бренън.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

5

Емил Станоев

30.11 2016 в 12:34

Тоест това трябва да се тълкува така :::: Внимавай защото ще те гръмнем ако не слушаш . Кой знае ?! това може да се случи .

29217

3

Лопе де Вега

30.11 2016 в 11:56

И там май има калинки. От самото начало иранската ядрена програма е насочена към създаване на оръжие. Само обамката не го разбра и на практика им развърза ръцете. Не знам откъде ЦРУ се снабдява с информация, но още от времето на студената война са много зле. Тръмп ще трябва да си създаде сериозно разузнаване, политически необременено и без идеологически капаци. С това ЦРУ ще бере ядове. Не може Президентът на САЩ да бъде сляп и глух! За добро или зло е редно да знае кой какво замисля и какво върши. Иначе ще дойде ден да поникнат ядрените гъбки ту и там. Демек навсякъде.

Поздрав!

77927

2

El Commandante

30.11 2016 в 11:37

"но използваните от руснаците преговорни тактики са нечестни"

Кой го казва...