Quantcast

Директорът на ЦРУ предупреди Тръмп да внимава с Иран и Русия

ОFFNews Последна промяна на 30 ноември 2016 в 10:53 5518 7

Снимка AP

Директорът на Централното разузнавателно управление Джон Бренън предупреди Доналд Тръмп за опасността от оттеглянето на споразумението за ядрената програма с Иран и предоверяването на Русия по отношение на сирийската гражданска война. 

В интервю за Би Би СИ Бренън определи като безумие позицията на Тръмп, че сделката с Иран трябва да бъде отменена и предупреди, че това ще доведе до развитието на ядрената програма с военни цели на ислямската държава и въоръжаването на други страни.

"Мисля, че ще е върховно безумие, ако следващата администрация отмени споразумението", каза шефът на разузнаването. "Това може да доведе до оръжейна програма в Иран, което да накара други страни в региона да започнат свои програми", предупреди Бренън. 

Той обърна внимание и на намерения на Тръмп да работи с Русия за разрешаване на конфликта в Сирия и борбата срещу "Ислямска държава" като изрази съмненията си относно надеждността на Москва. Според Бренън Русия е ключова за бъдещето на Сирия, но използваните от руснаците преговорни тактики са нечестни и те нямат намерение да стигнат до сделка. 

"Новоизбраният президент Тръмп и новата администрация трябва да внимават с руските обещания. Те според мен не са ни давали това, което са обещавали", каза той.

Бренън потвърди, че хакери на Москва се опитвали да повлияят на президентските избори в САЩ и затова са водени разговори с руски представители, които са предупредени, че тази тактика може да има последици. По думите му обаче Щатите не трябва да падат на това ниво и да рискуват ескалация на напрежението. Има други начини Русия да разбере, че действията не са приемливи, твърди той. 

Според него "Ислямска държава" е активна и има възможността да нападне Запада. Той обаче изрази несъгласие с позицията на Тръмп за борба с тероризма, която включва и възобновяване на изтезанията при разпит като т.нар. уотърбординг, за което ЦРУ понесе силни критики. Мнозинството служители на службата няма да искат да се върнат към тези действия, казва Бренън.


За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8691

5

Емил Станоев

30.11 2016 в 12:34

Тоест това трябва да се тълкува така :::: Внимавай защото ще те гръмнем ако не слушаш . Кой знае ?! това може да се случи .

25215

3

Лопе де Вега

30.11 2016 в 11:56

И там май има калинки. От самото начало иранската ядрена програма е насочена към създаване на оръжие. Само обамката не го разбра и на практика им развърза ръцете. Не знам откъде ЦРУ се снабдява с информация, но още от времето на студената война са много зле. Тръмп ще трябва да си създаде сериозно разузнаване, политически необременено и без идеологически капаци. С това ЦРУ ще бере ядове. Не може Президентът на САЩ да бъде сляп и глух! За добро или зло е редно да знае кой какво замисля и какво върши. Иначе ще дойде ден да поникнат ядрените гъбки ту и там. Демек навсякъде.

Поздрав!

73928

2

El Commandante

30.11 2016 в 11:37

"но използваните от руснаците преговорни тактики са нечестни"

Кой го казва...