Директорът на MI5 предупреди британците за вътрешна ислямистка заплаха

Вероника Шербанова 09 октомври 2013 в 11:31 1359 0

Директорът на MI5 Андрю Паркър, Снимка: BBC
Директорът на MI5 Андрю Паркър, Снимка: BBC

Директорът на британското вътрешно разузнаване MI5 Андрю Паркър предупреди, че в страната се намират хиляди ислямисти, за които британците са „легитимни мишени“, съобщи Би Би Си.

Службите ни са изправени пред заплахи, които идват от все повече фронтове. Най-пряката заплаха е от страна на „Ал Кайда“ и свързаните с тях групи в Пакистан и Йемен, подчерта Паркър.

Паркър защити и подслушванията на електронни комуникации като средство за предотвратяване на терористични атаки. Да познаваш един човек не означава да знаеш всичко за него. Да бъдеш наблюдаван от нас, не означава, че те проучваме внимателно. Ние не се ровим в личния живот на хората, а концентрираме вниманието си върху тези, които представляват заплаха, допълни той.

„Ние не сме перфектни и винаги има неща, които можем да научим, да направим по-добре и да се подготвим“, категоричен е директорът на MI5.

Все по-голяма част от работата ни включва хора, които са били в Сирия да се бият. Има редица екстремистки групировки в Сирия, които планират нападението на западни мишени, заяви Андрю Паркър.

Това е първото обръщение на Паркър, след като зае поста си през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови