Дянков стана ректор в Русия

Последна промяна на 02 октомври 2013 в 07:35 6770 47

Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Бившият министър на финансите на България и вицепремиер Симеон Дянков става ректор на Руската икономическа школа, съобщиха от руската информационна агенция "Новости", позовавайки се на прессъобщение от университета.

С идването на Дянков очакваме преди всичко подобряване на качеството на нашите образователни програми и нов импулс в научните изследвания. Нови перспективи се откриват в развитието на връзките с университетите от Източна Европа и съседните страни, заяви председателят на съвета на директорите на Руската икономическата школа Максим Бойко.

Дянков е избран на 42-то заседание на Съвета на директорите, провело се на 1 октомври. Той влиза в Съвета на мястото на Станислав Анатолиев, изпълнявал длъжността ректор.

Според Съвета Дянков е икономист от световна класа, с превъзходни научни резултати и огромен практически опит.

В прессъобщението на РЕШ се казва, че Дянков бил в управлението по време на важни за България реформи: пенсионна, административна, във висшето образование, в екологията.

Във висшето образование по времето на ГЕРБ се откри университет - в Перник, университетите започнаха да получават допълнително финансиране за качество. В науката основната промяна бе закриването на ВАК, но времето на Дянков ще се запомни с опита му да закрие БАН, с протестите на учените. Както друг негов предшественик във финансовото министерство - Пламен Орешарски, който нарече преговорите със стачкуващите учители "седенка", и Дянков ще бъде запомнен с крилата фраза. Той нарече учените в Академията "феодални старци".

Именно по времето на Дянков незаконно бе спряно индексирането на пенсиите по швейцарското правило.

От руския ВУЗ изтъкват също, че Дянков е преподавател в Harvard Kennedy School.

Бившият ректор на Руската икономическа школа Сергей Гуриев се оттегли от поста в края на май и отиде във Франция, припомня агенцията. Тогава той заяви, че чувства заплаха за свободата си и няма да се върне в Русия, докато тя не изчезне. Гуриев обясни решението си и с действията на руските следователи, които обискираха дома му и копираха електронната му кореспонденция за последните пет години във връзка с т.нар. второ дело за компанията "ЮКОС".

Руската икономическа школа (РЭШ) е създадена през 1992 г. в Москва. В професорския състав на преподавателите са 30 млади икономисти, защитили докторските си степени в университети като Харвард, MIT, Колумбийския университет. РЭШ обучава студенти в бакалавърски и магистърски програми по икономика и финанси. Президент на Руската икономическа школа е 76-годишният руски математик и икономист, академик към Руската академия на науките Валерий Макаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2013 в 11:59

коректоре, май взе да пускаш пяна и да пръскаш лиги? Вече непрекъснато ще си на черешата цепеницо селяндурска.

03.10 2013 в 07:53

Buhal-че,

лигльо пиклив и сополив, ти никога не си бил над моето ниво във всяко едно отношение. Разбра ли тъпо неграмотно и некадърно МАГИСТРАТЧЕ по нищонезнание. Нали ти казах къде да си я завреш тази ти за нищо непотребна хартишка. Айде изчезвай и се заври по-дълбоко, че ми втръсна от твоята лиготия ревльо.
Той сополкото не бил нагрубявал и не обиждал. ДЕМОПЕДЕРАСЧЕ. Нищо чудно и действително да си ХОМО.

03.10 2013 в 07:46

Da vi e chestit noviq kenef :)

03.10 2013 в 00:17

Дяков става "ректор" в частен институт на Сорос.
В България му се размина, но от Русия ще го гонят с камъни.
Погледнете в нета сайта на РЭШ.
Сайтът на Офнюз е на соросоиди.

03.10 2013 в 00:11

Много сме загрижени за Грузия нещо? Сигурно от грижа за грузинската наука сме окупирали 10% от територията на тази страна и не щем да се махнем оттам?
Колкото до "агентите", ако приложим и в България путиноидните критерии, всички наши русолизци-путиноиди ще трябва бъдат обявени за "чуждестранни агенти". Май си заслужава да приложим челния съв... руски опит.

02.10 2013 в 23:59

Стьопа, много те бива с руско-путиноидната "терминология" бе... А знаеш ли какво е ПЖИВ?

02.10 2013 в 22:11

Хаха, обидих ли те нещо? С коя точно "терминология" те обидих?

02.10 2013 в 22:07

Виж, в тоя стил и с тая терминология може да разговаряш с баща си, а с мене - не.

02.10 2013 в 21:56

Един от най-добрите финансови министри, които сме имали. За съжаление поради много фактори не успя да реализира всички реформи, които искаше да направи. Просто го сравнете с финансовия Чобака, който ни е излязъл като пъпка на челото и ще разберете какво искам да кажа.

02.10 2013 в 21:11

Да, известно ми е мнението на путиноидите по въпроса. Ти по-добре кажи сега Дянков лош ли е или добър...