Децата в Китай могат да играят онлайн само по 3 часа седмично

OFFNews 01 септември 2021 в 11:07 2784 0

Снимка pixabay

В понеделник Китай въведе нови правила, според които непълнолетните могат да играят видеоигри до три часа седмично. Мярката се въвежда като част от борбата с пристрастяването към видеоигрите. 

Новите ограничения, които влизат в сила от 1 септември, забраняват на деца под 18 години да играят онлайн игри от понеделник до четвъртък. Те могат да играят само за един час - между 8 и 21 часа, в петък, събота, неделя и официални празници.

Новите правила вменяват отговорността по прилагането им на игралната индустрия и няма закони, които биха наказвали децата за провинения. 

Защо Китай се притеснява от пристрастяването към игрите?

Властите в Китай, който е най-големият пазар на видеоигри в света, от години се притесняват от пристрастяването към игрите и интернет при младите хора и създават клиники, които съчетават терапия и военни учения за тези с така наречените „игрови разстройства“.

През 2018 г. беше посочен като проблем и нарастващият процент на късогледство.

Националната администрация по печата и публикациите (NPPA) - регулаторът, който одобрява заглавията на видеоигрите, заяви в понеделник, че новите правила са отговор на нарастващите притеснения, че игрите засягат физическото и психическото здраве на децата.

Около 62,5% от непълнолетните китайци често играят игри онлайн, а 13,2% от непълнолетните потребители на мобилни игри играят повече от два часа на ден през делничните дни според държавните медии.

Какво е направено досега?

През 2017 г. технологичната компания Tencent Holdings заяви, че ще ограничи времето за игра на някои млади потребители на водещата си мобилна игра Honor of Kings в отговор на оплаквания от родители и учители, че децата стават зависими.

Година по-късно, позовавайки се на опасенията от нарастващия процент на късогледство, Пекин заяви, че разглежда потенциални мерки за ограничаване на играта за деца и спря одобренията за видеоиграта за девет месеца.

През 2019 г. бяха приети закони, ограничаващи непълнолетните до по-малко от 1,5 часа онлайн игри в делнични дни и три часа през уикендите, като не беше позволено да се играе между 22:00 часа и 8 часа сутринта. Ограничена беше и сумата, която непълнолетните могат да харчат за виртуални игри всеки месец, като максималните суми варират от $28 до $57, в зависимост от възрастта.

В допълнение, непълнолетните трябваше да използват истинските си имена и национални идентификационни номера, когато влизат в игра, а компании като Tencent и NetEase да създадат системи за идентифициране на непълнолетни.

През юли Tencent въведе функция за разпознаване на лица, наречена „среднощен патрул“, която родителите могат да включат, за да попречат на децата да използват данните на възрастни, за да заобикалят полицейския час на правителството.

Какви са новите мерки и как ще бъдат наложени?

Компаниите за онлайн игри трябва да гарантират, че са въвели системи за проверка на истинските имена и всички заглавия ще трябва да бъдат свързани към система за борба с пристрастяването, създадена от NPPA.

NPPA заяви пред държавната информационна агенция Синхуа, че ще увеличи честотата и интензивността на проверките на компаниите за онлайн игри, за да гарантира, че ограниченията са въведени.

Регулаторът също така ще засили мерките за наказание на компаниите за игри, които нарушават правилата. Освен това глобите са повишени след проверка на повече от 10 000 заглавия миналата година.

Отбелязва се, че непълнолетните все още могат да използват акаунтите на родителите си, за да заобиколят ограниченията, и родителите и училищата също трябва да засилят надзора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови