Десетки загинаха от невижданите горещини в Канада и САЩ

OFFNews 30 юни 2021 в 11:25 2149 0

Снимка pixabay

Десетки души загинаха в Канада и САЩ сред безпрецедентна гореща вълна, която разби температурните рекорди.

Полицията в района на Ванкувър е реагирала на над 130 внезапни смъртни случая от петък насам. Повечето загинали са били в напреднала възраст или са имали здравословни проблеми. Горещината е била допринасящ фактор в много от случаите.

Във вторник в Канада беше регистрирана най-високата температура досега за трети пореден ден - 49,5 ° C в Литън, Британска Колумбия.

Преди това температурите в страната никога не бяха преминавали 45° C. Топлинната вълна се дължи на зона с високо налягане, намираща се над северозападната част на САЩ и Канада.

Експерти твърдят, че се очаква заради изменението на климата все по-често да се срещат екстремни метеорологични явления като горещите вълни. Свързването на всяко отделно събитие с глобалното затопляне обаче е сложно.

Смята се, че горещината е допринесла за смъртта на 65 души във Ванкувър, твърди полицията.

Междувременно в предградието Бърнаби се съобщава за поне 34 внезапни смъртни случая, а в района на Съри са регистрирани 38.

"Ванкувър никога не е изпитвал горещина като тази и за съжаление десетки хора умират заради това", каза полицейският сержант Стив Адисън.

"Нашите офицери са претоварени, но все още правим всичко възможно, за да запазим хората в безопасност", каза той и добави, че дневните обаждания за внезапно починали хора в града са се увеличили над три пъти.

Много от жилищата в Британска Колумбия нямат климатици, тъй като температурите обикновено са далеч по-ниски през летните месеци. Временни чешми за питейна вода и климатизирани центрове за населението са създадени в района на Ванкувър.

Десетки полицаи бяха пренасочени към града, защото огромният брой сигнали към телефона за спешни случаи 911 забави способността за реакция и изтощи полицейските служители.

Метеорологичната служба на страната е издала предупреждения за горещини в провинциите Британска Колумбия и Албърта, както и в районите Саскачеван, Северозападните територии и Манитоба.

"Ние сме втората най-студена държава в света и най-снежната", каза Дейвид Филипс, старши климатолог в службата. "Често виждаме вълни на студ и виелици, но рядко говорим за горещо време като това ... Дубай би бил по-хладен от това, което виждаме сега."

В американския северозапад в понеделник температурите достигнаха 46,1° C в Портланд, Орегон и 42,2° C в Сиатъл, Вашингтон, най-високите нива откакто се води архив, започнал през 40-те години, съобщи Националната метеорологична служба.

Десетина от смъртните случаи във Вашингтон и Орегон може да са свързани с горещата вълна. Горещините са толкова големи, че кабели се стопяват, което спря трамвайния транспорт в Портланд.

Електрическа компания в Спокан, Вашингтон, също въведе регулярни прекъсвания, за да се справи с огромната нужда от електроенергия заради работата на климатиците.

В някои градове в Айдахо температурите бяха около 37,7° C, а най-горещо в щата беше в Люинстън, където живакът достигна 46,1° C .

Компанията "Амазон" разреши гражданите да влизат в централата й в Сиатъл като място за охлаждане. В Портланд също бяха създадени климатизирани центрове за справяне с горещините. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!