Десетки хиляди на шествие в столицата на Зимбабве срещу Мугабе

OFFNews 18 ноември 2017 в 15:40 3699 1

Снимка EPA

Десетки хиляди излязоха на шествие с песни и танци в столицата на Зимбабве Хараре заради очакваното падане от власт на президента Робърт Мугабе, който управлява държавата от 37 години.

Военните завзеха властта в Зимбабве преди дни. Мугабе беше поставен под домашен арест.

"Не на династията Мугабе" и "Достатъчно, Мугабе трябва да си ходи", гласяха някои от плакатите на демонстрацията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Тежко въоръжени военни обаче спряха многохилядната тълпа, която се запъти към президентския дворец в Хараре, за да поиска оставката на Мугабе. Участниците в демонстрацията седнаха на шосето на около 200 м от сградата в знак на протест. 

Държавната телевизия излъчи кадри от митинг, на който оратори критикуват открито президента и първата дама Грейс Мугабе, чиито опити да наследи съпруга си начело на страната бяха един от факторите за действията на армията, съобщи Асошиейтед прес и отбеляза, че подобни демонстрации доскоро бяха нещо немислимо.

Намесата на армията е повратен момент в управлението на Мугабе, белязано с репресии срещу всякакъв вид опозиция и тежка икономическа криза - около 90 процента от населението в трудоспособна възраст е безработно.

Със своите 93 години Мугабе е най-възрастният действащ държавен глава на планетата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови