Ден 57: Украински командир от Мариупол направи ''последното обръщение'' на войниците си към света

OFFNews 21 април 2022 в 08:17 13948 1

Командир на украинската морска пехота в Мариупол направи "последното обръщение на войниците си към света", докато те се опитват да се противопоставят на огромните руски сили в града. Те са превъзхождани по численост и са с изчерпани запаси, заяви майор Серхий Волина, цитиран от Би Би Си.

Той и последните укриващи се са в огромния стоманодобивен завод "Азовстал" в града.

Мъжът публикува видеоклип във Facebook, в който призовава световните лидери да помогнат за евакуацията на хората от завода, като казва: "При нас има повече от 500 ранени войници и стотици цивилни, включително жени и деца".

Офицерът се представи като Серхий Волина от 36-а бригада морска пехота и предупреди: "Не се притеснявайте, че ще се наложи да се борите с тях: "Това може да е последният ни призив. Може би ни остават само няколко дни или часа".

Руската страна постави нов за капитулация на украинските сили, който изтече, без да има признаци, че войските са го спазили.

Смята се, че над 100 000 души са в капан в Мариупол с малко или почти никаква храна, вода, лекарства или отопление. Населението на града преди войната е било 400 000 души.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че последното усилие за отваряне на безопасен коридор за бягство на жени, деца и възрастни хора оттам се е провалило, защото руснаците не са спазвали прекратяването на огъня. Много предишни подобни споразумения са се разпадали заради продължаващите сражения.

В същото време съветникът на президента Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, заяви в Twitter, че са готови да водят преговори без условия, за да спасят живота на попадналите в капана защитници на Мариупол и цивилни. Няма отговор от страна на Русия.

Мариупол има стратегическа и символична стойност и за двете страни. Мащабът на страданията там го превърна в световна централна точка на войната. Падането на Мариупол би лишило Украйна от жизненоважно пристанище, би завършило сухопътния мост между Русия и Кримския полуостров и би освободило руските войски да се придвижват на други места в Донбас.

Молба за оръжие

В същото време, президентът Зеленски заяви, че съюзниците изглежда са започнали по-добре да разбират нуждата на страната му от тежко въоръжение след дни на молби за още оръжейни доставки, предаде ДПА.

"И ми е много приятно да заявя, с умерен оптимизъм, че нашите партньори започнаха по-добре да разбират нуждите ни. Да разбират от какво точно се нуждаем. И кога точно се нуждаем от всичко това", каза Зеленски във видеообръщение.

"Не след седмици, не след месец, а незабавно. Точно сега, когато Русия се опитва да активизира нападенията си."

През последните дни военна помощ поиска и от България при посещението си у нас украинският външен министър Дмитро Кулеба. Предстои парламентът ни да вземе решение.

На бойното поле

На бойното поле Украйна заяви, че Москва продължава да нанася удари в източната част на страната, търсейки слаби места в украинските отбранителни линии. Русия заяви, че е извършила стотици ракетни и въздушни атаки по цели, включващи съсредоточаване на войски и превозни средства.

Заявената от Кремъл цел е превземането на Донбас - предимно рускоезичен източен регион, в който се намират въглищни мини, металургични заводи и фабрики за тежко оборудване. Отцепването му би дало на Путин крайно необходима победа два месеца след началото на войната, след неуспешния опит за щурм на столицата Киев.

В общонационално видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руснаците не се "отказват от опитите си да постигнат поне някаква победа, като започнат нова, мащабна офанзива".

Междувременно Путин се похвали с ракетата "Сармат", която "няма еквивалент в света". Тя трябва да замени в крайна сметка съветската ракета с кодово име "Сатана", която НАТО нарича основен компонент на руския ядрен арсенал. Тя ще накара "онези, които в разгара на трескава, агресивна реторика се опитват да заплашват страната ни, да се замислят два пъти", каза Путин.

Луганск

Губернаторът на Луганск заяви, че руските сили вече контролират 80% от неговата област, която е една от двете, съставляващи Донбас. Преди Русия да нахлуе на 24 февруари, правителството в Киев контролираше 60% от Луганска област.

Губернаторът Серхий Хайдай заяви, че след като са превзели малкия град Кременна, руснаците вече заплашват градовете Рубижне и Попасна. Той призова всички жители да се евакуират незабавно. "Окупаторите контролират само части от тези градове, като не могат да пробият до центровете", заяви Хайдай в приложението за съобщения Telegram.

Анализатори твърдят, че офанзивата в източната част на страната може да се превърне във война на изтощение, тъй като Русия се изправя срещу най-опитните и закалени в битките украински войски, които от осем години се сражават с промосковските сепаратисти в Донбас.

Русия съобщи, че е представила на Украйна проектодокумент, очертаващ нейните искания за прекратяване на конфликта - дни след като Путин заяви, че преговорите са в "задънена улица".

Харков

Жители на източния град Харков живеят в мазета от седмици, опитвайки се да се предпазят от руския обстрел. Без течаща вода, газ или електричество те събират дъждовна вода и готвят на открит огън, като изгарят отломки от разрушени дървени сгради. В един от кварталите те са потърсили спасение в мазе на училище, като са използвали бюра, маси и столове за легла. През първите дни на войната там са спали повече от 300 души, но повечето са напуснали по-безопасни места и са останали само няколко десетки, пише АП.

Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви в четвъртък плановете си за изпращане на повече военна помощ за Украйна, според анонимен американски служител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

21.04 2022 в 12:57

Поле чудес ли се пише или Поле чудесь?

Pi ar Sevi Boiko, който се обясняваше как преди имал + 20 хил. или нещо такова - вече има - 11 хил. Нека отиде на Червения площад на 9 май в редиците на троловете и гордо да развее знаме с минусите които ще има тогава :)