Ден 54-и: Петима убити и 13 ранени при руски обстрел в Харков, пет взрива в Лвов

OFFNews 18 април 2022 в 09:27 1221 0

Снимка БТА/АП - Felipe Dana

Мъж влиза в опожарена сграда в Харков, за да се предпази от руския обстрел над града.

Руските сили обстрелваха украински градове тази нощ. Ударите продължават и сутринта както в Източна, така и в Западна Украйна. Сирените за въздушно нападение вече са "почти постоянни" в цяла Източна Украйна: от Харков до места като Золоте - село на фронтовата линия в Донбас, предава кореспондент на Би Би Си.

При обстрел по сгради в централната част на Харков са загинали петима души, а 13 са ранени, съобщават местни здравни служители. Североизточният град се намира близо до границата с Русия.

Южният Николаев и близките райони са подложени на силен руски ракетен обстрел, съобщи губернаторът Виталий Ким пред Би Би Си. Украинските сили там са блокирали опитите на Русия да напредне към пристанищния град Одеса.

Четири ракетни удара са били нанесени по Лвовска област в понеделник сутринта, съобщи губернаторът Максим Кожицки тази сутрин и съветва хората да останат в убежищата.

Експлозии са се чули в западната част на Лвов, съобщава кореспондент на Би Би Си. В града, намиращ се в Западна Украйна - близо до границата с Полша - са станали най-малко пет експлозии, съобщава  той. Все още няма официална информация. Той вижда от мястото на взривовете да се издига гъст черен и сив дим. Екип на британската медия е видял и падаща ракета.

45 минути преди взрива се чул воят на алармата, предупреждаваща за въздушно нападение, но сирените вече са обичайни и много хора все още са били на улицата, когато е станал взривът, разказва кореспондентът. Той и останалите членове на журналистическия екип били в ресторанта на последния етаж на хотела, когато видели кълбетата дим в далечината.

В Днепропетровска област двама души са ранени при ракетни атаки. В района на Синелниково руска ракета е поразила инфраструктурен обект - съобщава УНИАН.

Загинал руски генерал

Още един руски генерал е загинал в бой - заместник-командирът на Осма армия генерал-майор Владимир Фролов, съобщи снощи ТАСС. Той е бил погребан в Санкт Петербург. Новината бе потвърдена от губернатора на областта Александър Беглов, който казва, че Флоров е "жертвал живота си, за да не чуват повече деца, жени и възрастни хора в Донбас бомбени експлозии. За да не чакат повече смъртта и когато излизат от дома си, да не се сбогуват като за последно”.

В края на март западни официални лица заявиха, че досега Русия е загубила седем генерали във войната. Русия не е потвърдила броя им.

Зверства

Руските войски в Южна Украйна извършват изтезания и отвличания - твърди украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от АП. Във видеообръщение той призова света да реагира. Държавният глава твърди, че там са изградени помещения за изтезания. "Те отвличат представители на местните власти", посочи той и предупреди за кражби на хуманитарна помощ, заради което има глад.

В окупираните части на Херсонска и Запорожка области "руснаците създават сепаратистки държави и въвеждат руската валута - рублата", каза той.

Зеленски посочи, че планираната руска офанзива в Източна Украйна "ще започне в близко бъдеще" и призова за засилване на санкциите срещу Русия, включително върху целия й банков сектор и петролната индустрия.

Междувременно украинският президент Зеленски каза в интервю за CNN, че е поканил френския президент Еманюел Макрон да посети Украйна, за да се убеди, че руските сили са извършили "геноцид". "Поканих го да дойде, когато ще има възможност. Той ще дойде и ще види, и съм сигурен, че ще разбере", каза Зеленски.

По-рано Зеленски заяви, че нежеланието на Макрон да използва думата "геноцид" е "много болезнено за нас". Преди седмица САЩ обвиниха руския президент Владимир Путин, че извършва актове на геноцид, като се опитва да "изтрие идеята" за украинска идентичност. Конвенцията на ООН за геноцида, която САЩ са подписали, изисква от държавите да се намесят, когато геноцидът е официално установен.

Завръщане в Украйна

На фона на боевете обаче все повече избягали от войната украинци се завръщат в Украйна. Данните от граничните служби на Полша показват, че за първи път напускащите страната са по-малко от връщащите се в нея. В събота 22 000 души са преминали в Украйна, а 19 200 са я напуснали. Някои се връщат, за да видят семейството си, може би само за няколко дни, и остават близо до границата, преди да се върнат. Други се връщат у дома и казват, че ще останат, въпреки предупрежденията на официални лица като кмета на Киев Виталий Кличко, който заяви, че все още не е безопасно да се придвижват обратно в града. По данни на ООН милиони хора са избягали от Украйна от началото на войната - но повече от 650 000 души вече са преминали по другата страна от Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови