Ден 35: Руски обстрел по правителствена сграда в Николаев уби 12 души. Без пробив на преговорите

Германия все по-близо до ограничаване на потреблението на газ, Русия иска да й бъде платен в рубли до утре. Полша постави началото на най-радикалния европейски план за откъсване от руските енергийни източници

Александра Маркарян 30 март 2022 в 16:02 3151 2

Снимка БТА/АП - Petros Giannakouris

Руски ракетен удар по правителствена сграда в Николаев уби 12 души и рани близо 30. Бойните действия продължават в 35-ия ден от началото на войната въпреки преговорите между Русия и Украйна в Истанбул. Сигналите от тях са по-скоро негативни: няма нищо обещаващо, коментира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В покрайнините на столицата Киев се има силен обстрел.

Николаев 

Руският удар е поразил сградата на областната администрация в пристанищния град Николаев. Даните за 12 загинали и близо 30 ранени съобщиха украински официални лица, цитирани от Би Би Си. В сградата не е имало военнослужещи. "Имало е само охрана... всички останали са били просто административни служители", казва кметът на Николаев Олександър Сенкевич, цитиран от Би Би Си. Той предполага, че руските сили може да искали да ликвидират областния управител Виталий Ким, който по време на нападението не е бил в сградата.

Киев

Тази сутрин край Киев отново се чуваха експлозии. Кореспондентът на Би Би Си Лиза Дусе съобщава, че денят е започнал с воя на сирени за въздушно нападение, последвани от "силни трясъци" в покрайнините, които се чули и в столичния център. Чувал се е артилерийски обстрел от края на града към центъра.

Лисичанск

Руските сили са обстрелвали жилищни райони на югоизточния град Лисичанск, съобщава украинската информационна агенция Интерфакс. Обстрелът е започнал около 6:30 ч сутринта, информира областният военен ръководител на Луганск Серхий Хайдай. По негова информация "високите сгради са значително разрушени", "има много отломки" и "се съобщава за жертви". Броят им не е известен.

Черниговска област

Руските атаки срещу северната украинска област не спират въпреки обещанието на Москва да намали военните действия там, пише губернаторът Вячеслав Чауш в канала си в Телеграм: "Вярваме ли в него [обещанието]? Разбира се, че не" - коментира той. Той твърди, че руските сили "нанасят удари по [град] Нижин, включително въздушни удари, и цяла нощ удрят [град] Чернигов". Тази информация не е потвърдена от независим източник.

Вчера руснаците обявиха, че ще "намалят драстично" военните бойни операции около Чернигов, както и в столицата Киев. Твърдение, което бе посрещнато с "дълбоко подозрение". Такова изрази сър Ричард Ширеф, бивш заместник-върховен командващ на НАТО в Европа. "Като повечето хора" - каза той - изпитвам дълбоко подозрение към обещанието на Русия да намали атаките си срещу Киев и Чернигов. Според него "това почти сигурно е признание, че опитът за настъпление по няколко оси се е провалил и най-вероятно предвещава концентрация на сили в друг район". "Не бих изключил и някаква форма на измама", казва той, цитиран от Би Би Си.

"Докато Путин е в Кремъл, в Европа не може да има мир", казва още сър Ричард. Според него НАТО трябва да гарантира, че войната с Русия "ще остане студена, а не гореща", и казва, че това означава НАТО да се подготви за война във всяко отношение.

"Все още не сме свидетели на това увеличаване на способностите на НАТО, което според мен ще бъде от съществено значение, за да може НАТО да възпре всяка по-нататъшна агресия", предупреждава той.

Мариупол

Мащабът на разрушенията в бедстващият обсаден югоизточен град Мариупол показаха нови сателитни снимки на компанията Maxar. Жилищни сгради са изравнени със земята, артилерийски оръдия са разположени на огневи позиции в покрайнините на града.

Мариупол сега.

Мариупол преди войната.

Близо 5000 души, включително 210 деца, са загинали от началото на руската обсада досега, твърди кметът на града пред агенция Ройтерс.

По информация, цитирана от Би Би Си руският президент Владимир Путин е казал на френския си колега Еманюел Макрон, че руският обстрел на града няма да спре, докато украинските сили не свалят оръжието си.

Донецк

Тази сутрин е имало нападения срещу Мариинка и село Новомихайловка, информира областният управител на Донецка област Павло Кириленко и публикува снимки на разрушения. Според него руските сили концентрират усилията си в това да установят контрол над Донецка област.

Донецк и Луганск са двата района, където от 2014 г. насам се водят сражения между сепаратистите и украинските сили. Руските сили обстрелват почти всички градове по фронтовата линия, която разделя контролираната от украинското правителство територия от районите, държани от подкрепяните от Русия сепаратисти, казва областният управител.

Фокусирането на Русия върху настъплението в Донецка и Луганска област е "мълчаливо признание", че тя се бори да поддържа повече от една ос на настъпление, смята Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Реорганизация

Британското военно разузнаване твърди, че някои руски части, претърпели тежки загуби, се връщат в Русия и Беларус, за да се снабдят и реорганизират. МО добавя, че руските сили вероятно ще компенсират намалените възможности за маневриране по земя чрез масирани артилерийски и ракетни удари.

Институтът за изследване на войната смята, че руските сили са се отказали от превземането на Киев, но че продължават да се борят, за да задържат сегашните си позиции близо до града. Твърди също, че Русия насочва резерви в опит да завладее територията, която ще й позволи да свърже Харков с фронтовата й линия в Луганск. Руските войски вероятно искат да създадат сухопътен коридор по южното крайбрежие, който да свързва Крим с руската граница. Мариупол, който се намира по този маршрут, е стратегически важен, поради което Русия го бомбардира толкова интензивно. Разузнаването прогнозира, че Мариупол вероятно ще падне до дни.

Преговорите

Мирните преговори между Русия и Украйна не са довели до пробив. Това твърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Пред медиите той резюмира вчерашните разговори в Истанбул, Турция с думите, че Русия възнамерява да намали военната си активност в Киев и Чернигов, а че Украйна е обещала да обмисли възможността да стане неутрална държава.

"Положително е, че украинската страна поне е започнала да формулира конкретно и да поставя на хартия това, което предлага. Досега не бяхме успели да постигнем това", казва Песков.

"Що се отнася до останалото, ние не можем, казано по този начин, в момента да заявим, че има някакъв пробив, нещо много обещаващо", каза той, цитиран от Интерфакс.

Коментирайки анексираният от Русия през 2014 г. п-в Крим Песков заявява, че той е "част от Русия" и руската конституция изключва възможността да се обсъжда съдбата на който и да е руски регион с когото и да било.

Бежанци

На фона на продължаващите повече от месец военни действия, повече от четири милиона души от 44-милионната Украйна са напуснали страната, за да се спасят. По данни на  Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) 4 019 287 украинци са избягали през границите на страната от началото на инвазията на 24 февруари. Над 2,3 милиона от тях се намират в Полша.

Германия

Германия е все по-близо до ограничаване на потреблението на газ с наближаването на определения от Москва краен срок (четвъртък) за плащането му в рубли - информира британският в. "Гардиън". Страната обяви "ранно извънредно положение" за доставките на газ и свика кризисна група за наблюдение на ситуацията. Най-голямата европейска икономика е особено зависима от Русия по отношение на природния газ, затова министърът на икономиката Роберт Хабек призова потребителите и предприятията да намалят потреблението с думите, че "всеки киловатчас е важен". Засега доставките са подсигурени, но "трябва да увеличим предпазните мерки, за да сме подготвени за ескалация от страна на Русия", предупреди той.

На 23 март Владимир Путин поиска плащане в рубли за газа, продаван на "неприятелски" страни, тоест на европейските държави и САЩ, които наложиха санкции на Москва заради инвазията ѝ в Украйна. Посланието на Путин беше: "Ако искате нашия газ, купете нашата валута". Руският президент определи 31 март като краен срок за плащанията в рубли. Европейските държави, които плащат предимно в евро, досега отхвърляха искането. Германия и Полша го нарекоха "нарушение на договора".

След налагането на западните санкции руската валута се срина до рекордно ниски нива. Оттогава рублата частично се възстанови и тази сутрин се търгуваше на 83,73 за долар, което е ръст от 2%, и на 92,6 за евро, което е ръст от 1,5%.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери: "Никой няма да доставя газ безплатно, това е просто невъзможно, а за него може да се плаща само в рубли".

Днес най-висшият руски законодател предложи Русия да премине към плащане в рубли и за други стоки. Вячеслав Володин, председател на долната камара на руския парламент, заяви в публикация в Telegram: "Ако искате газ, намерете рубли", преди да предложи рублите да бъдат използвани и за плащане на петрол, зърно, метали, торове, въглища и дървен материал срещу рубли на световните пазари, където това е изгодно.

Полша

Полша обяви в сряда мерки за прекратяване на вноса на руски петрол до края на 2022 г., съобщава АП. Полша вече до голяма степен е намалила зависимостта си от руския петрол, заяви министър-председателят Матеуш Моравецки на пресконференция. На нея той обяви началото на "най-радикалния план сред европейските държави за откъсване от руските енергийни източници", пише АП.

Във вторник Полша заяви, че забранява вноса на руски въглища. Моравецки заяви, че очаква вносът на въглища да бъде прекратен през май.

Моравецки заяви, че Полша ще предприеме стъпки, за да стане "независима" от руските доставки, и призовава другите страни от Европейския съюз да "се отдръпнат" от руските изкопаеми горива. Полша твърди, че парите от износа на нефт и газ захранват руската военна машина и това трябва да спре.

САЩ

В същото време днес САЩ издадоха ново предупреждение за пътуване в Русия, в което се казва, че властите "могат да издирят и задържат" американци в страната. В него се посочва възможността за тормоз над американски граждани и се повтарят призивите към американците да не пътуват до Русия или да я напуснат "незабавно", съобщава Би Би Си. Предупреждава и за риск от "произволно прилагане на местното законодателство".

В препоръката се казва още, че продължават да постъпват съобщения за американски граждани, които "задържани от руските военни", когато се намират в Украйна или когато се евакуират по суша през окупираната от Русия територия.

"Ако желаете да напуснете Русия, трябва сами да вземете мерки възможно най-скоро", се казва в него.

САЩ преустановиха дейността на посолството и консулството си в Украйна дни след като президентът Путин обяви инвазията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!